Norge

Datatilsynet: Høyre brøt loven da partiet kartla tusenvis av velgere

Før valget i 2013 samlet Høyre inn flere tusen navn og rangerte dem etter hvor tilbøyelig de var til å stemme på partiet. – Lovbrudd, konkluderer Datatilsynet.

 • NTB

Datatilsynet konkluderer med at partiet Høyre brøt med personvernlovgivningen da det i valgkampinnspurten i 2013 kartla potensielle Høyre-velgere for å sende dem målrettet partireklame. Den eneste grunnen til at tilsynet ikke vurderer å ilegge et straffegebyr, var at saken var foreldet da Høyre høsten 2018 meldte den inn.

– Lovgiver har satt en foreldelsesfrist på fem år i slike saker. Vi har derfor ikke vurdert å ilegge overtredelsesgebyr. Vi konstaterer at loven er brutt og kommer med kritikk, i form av en irettesettelse, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NTB.

Det var NRK som i fjor avslørte hvordan Høyre kunne ha begått flere brudd på personvernlovgivningen under valgkampen i 2013. Høyre meldte selv inn to mulig avvik – etter blant annet å ha sendt sine medlemslister til Facebook. I arbeidet med disse fremkom saken partiet nå irettesettes for: Utviklingen av appen «Dugnad», hvor partimedlemmer blir anmodet om å gi tilgang på sin vennelister på Facebook.

– Dette var et enkelttilfelle som fant sted under valgkampen for seks år siden. Vi har beklaget til alle de involverte, sier markeds- og kampanjesjef Thoralf Granerød i Høyre til NTB.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Rapport advarer mot mer manipulering av velgerne i fremtidens valg

 2. NORGE

  Kjent Hareide-tilhenger og partitopp melder seg ut av KrF etter 16 år

 3. NORGE

  Slik driver partiene desperat velgerjakt på målstreken

 4. NORGE

  Slik har partiene prøvd å vinne valget på Facebook

 5. OSLOBY

  Byrådet risikerte å bli nedstemt. Da utsatte de gigantplan om ny bydel.

 6. NORGE

  Parti­lederen kom fra Stavanger for å løse krisen i FNB Oslo. Så truet han med poli­tiet og anklaget styre­medlemmer for grov sjikane.