Minnesmerke etter rosehavet avduket ved Oslo domkirke

Med støttegruppen, byrådslederen og kronprinsparet til stede ble «Jernrosene» avduket ved Oslo domkirke lørdag, til minne om rosehavet etter 22. juli.

Monumentet ble avduket lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen og støttegruppe-leder Lisbeth Røyneland sto for avdukingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«Jernrosene» er et prosjekt som Tobbe Malm og Tone Mørk Karlsrud tok initiativ til etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Smeder fra hele verden, overlevende, etterlatte og andre berørte ble invitert til å smi roser.

Tilsammen mistet 77 mennesker livet i angrepene mot regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i Buskerud. I alt 1000 roser er smidd til minnesmerket.

Blomsterhavet utenfor domkirken vokste dag for dag etter angrepet 22. juli 2011. Dette bilde er tatt 27. juli 2011.

Preget Johansen

Det var byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Lisbeth Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, som sto for avdukingen, og kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var også til stede.

– Det er mye sterkere enn jeg trodde det skulle være da jeg våknet i morges, sier en tydelig preget Raymond Johansen til NTB.

For ham er minnesmerket et symbol på samholdet i etterkant av terrorhandlingen.

– Det er et fantastisk sterkt minnesmerke. For hva det symboliserer: den handlingen da veldig mange folk i Oslo og andre steder kom hit og sa det med roser, sier Johansen.

Oslos ordfører Marianne Borgen (til venstre) sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kriseteam

Han er tydelig på at selve plasseringen er viktig, da det var ved domkirken Johansen, som da var partisekretær i Ap, og folk rundt ham satte opp kriseteam i kjølvannet av angrepet.

– Det var en smerte og en sorg som var ubeskrivelig. Samtidig visste vi at vi måtte være ledere. Vi hadde en kjempeoppgave foran oss, både overfor det norske samfunnet, overfor partiet og overfor alle lokalsamfunn, sier han.

Han setter pris på at rosehavet er kommet tilbake.

– Jernrosene har kommet hjem for å symbolisere og vise de tankene vi hadde, og at vi aldri, aldri, aldri må glemme det som skjedde, sier Johansen.

Solidaritet og samhold

Rosene er til minnene om ofrene for terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er fantastisk, sier støttegruppens leder Lisbeth Røyneland.

Rosene som er smidd av overlevende og pårørende, er plassert i midten av minnesmerket, mens de andre rosene står rundt i omfavnelse og beskyttelse. Røyneland er blant dem som har smidd.

– Det symboliserer samhold. Her var jo rosehavet. Når tusenvis av mennesker viser solidaritet med oss som mistet våre barn og andre familiemedlemmer, å da kunne få det på plass her, det er utrolig fint, fortsetter hun.

For henne står jernrosene som en viktig påminnelse:

– Det sier masse om hvor mye fint som finnes i folk. Og det skal vi huske på.

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (til venstre) sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix