Norge

- Det er sånn den norske sommeren er

Enda en gang har den norske sommeren sviktet. Det er ikke sommeren som er feil, men våre forventninger, er all trøst meteorolog John Smits kan gi.

 • Stein Erik Kirkebøen

Hvor dårlig har den norske sommeren vært?

— Den har vært omtrent som den pleier. Juni var kaldere enn normalt, det betyr gjennomsnittet for årene 1961-90, og på Østlandet var det litt våtere. Noen vil da si at det har vært dårlig, men det har ikke vært veldig store avvik fra normalen.

- Det kan se sånn ut i mediene ...

— Media har en tendens til å overdrive. Godt norsk vintervær blir fort til «Sibir-kulde» og det skal ikke være så veldig varmt så veldig lenge før det blir «hetebølge» på forsiden. Jeg frykter at man ødelegger begrepene, men er på den annen side fornøyd med at det er så stor interesse for været og vår jobb.

- Så det er ikke så mye ekstremvær som det kan se ut?

— Nei, det er et uttrykk vi reserverer for vær som kan utgjøre en fare for personer og verdier. I mars hadde vi ekstreme utslag, gjennomsnittstemperaturen på Blindern var fem grader over det normale - og det er mye! Men siden det ikke truet personer eller verdier, var det ikke ekstremvær. Men hadde vi fått et tilsvarende temperaturavvik i en av sommermånedene, hadde vi fått en kjempesommer!

- Sånn som vi hadde før?

— Det er nok bare en myte at været var så mye bedre før.

- Nei, jeg husker ...

— ... problemet er at hukommelsen er så selektiv og slett ikke alltid til å stole på når det gjelder vær. Forrige sommer, som de fleste opplevde som dårlig, var varmere enn normalt. Men tallene viser at vi hadde en flott sommer i 1997.

- Det er 15 år siden!

— Ja, men det er nok ikke uvanlig at det er så langt mellom de virkelig gode somrene her til lands. At det ikke har vært veldig bra hittil, øker ikke sjansene for at det blir det senere. Været er ikke sånn. Men badetemperaturen pleier å være høyest i august.

Les også

Derfor kan du ikke stole blindt på yr.no

— Hvor gode er norske meteorologer, er dere bedre enn været?

— Det vet jeg ikke, men vi er ganske gode. Vi har ikke noe VM eller standarder vi kan bruke til å måle oss opp mot resten av verden, men vi treffer - i den grad det kan måles - 80-85 prosent på neste dags vær og 65 prosent på et ti dagers varsel. Og verifikasjonstabeller viser at vi varsler bedre enn vi gjorde før. Men været gjør som det vil, og vår jobb er å finne ut på forhånd hva det har tenkt å gjøre.

- Hva er vanskeligst å varsle for en meteorolog?

— Sommerbyger. Vi kan se at det er fare for regnbyger, men hvor de faller ned er veldig vanskelig å vite. Noen ganger kan det være så lokalt at det regner på den ene siden av huset, men ikke på den andre. Det finnes ikke datamaskiner som er store nok til å forutsi sånt.

- Er det mennesker eller maskiner som varsler vær?

— Det er et samspill. Varslene baseres på et datamateriale som er så voldsomt at vi er nødt til å bruke maskiner for å holde orden på dem, Men vi er også helt avhengig av mennesker med kunnskap og erfaring til å tolke alle tallene og gjøre dem om til et forståelig språk.

- Hvem bruker varslene deres?

— Alle. I forrige uke var over fire millioner unike brukere innom yr.no, halvparten befant seg i utlandet. Ved siden av alle som lurer på ferie- og fritidsværet er veldig mye næringsvirksomhet som er avhengig av været.

— Bønder, fiskere, oljeindustrien, luftfarten. Ja, og mange flere, for eksempel ølkjørerne.

- Ølkjørerne?

— Ja, for noen år siden hadde vi et oppdrag fra et bryggeri. Vi så på sammenhengen mellom temperatur og ølomsetning på utestedene i Oslo. Den viste seg å være klinkende klar. Og det er nyttig informasjon for bryggeriene som kan sørge for at skjenkestedene har fulle tanker når godværet kommer. Det er ulønnsomt å gå tom for øl når det er varmt.

PS. Vi møtte John Smits på torsdag 5. juli, en merkedag for sånne som ham.

— Ja, natten til 5. juli 1937 var temperaturen i Alstahaug i Nordland aldri under 25,7 grader. Det er den varmeste natten vi har målt i Norge

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kun seks steder har hatt over 30 grader i sommer – alle ligger på Østlandet

 2. NORGE

  Meteorolog: – Dette kan bli en veldig fin 17. mai

 3. OSLOBY

  Hva gjør varmen med oss? Her er ekspertenes svar.

 4. LANGRENN

  Birken henter inn NRK-værmelder for å unngå ny flause

 5. NORGE

  Her var det varmest i landet i natt

 6. NORGE

  Sommerværet blir med minst én uke inn i september