Norge

Måtte sette smuglergjenganger på frifot

Fire ganger ble polakken tatt for smugling av øl, sprit og sigaretter uten å betale bøtene. Etter femte smuglerforsøk ville politiet fengsle ham, men fikk ikke fengselsplass.

Denne polske smuglerbilen ble stoppet av en UP-bil fra Lesja og Dovre lensmannskontor på Dombås nylig. Smugleren som ble tatt for femte gang, hadde Ford Galaxy stasjonsvognen stappfull av øl, brennevin og sigaretter. Bilen var ombygget for at ikke smuglingen skulle bli avslørt, men UP-patruljen fattet likevel mistanke. Foto: Viking - Dombås Bilberging AS

 • Arild M. Jonassen

Frustrasjonen er stor i Gudbrandsdal politidistrikt etter at de måtte sette mannen på frifot, nå med ett nytt forelegg på 50 000 kroner. Dermed har mannen totalt fem ubetalte forelegg på samlet 170 000 kroner.

Statens innkrevingssentral har forgjeves sendt krav om betaling av foreleggene til mannens adresse i Polen. Men han har ikke gjort opp for seg.

— Derfor ringte vi kriminalomsorgen, og ville ha polakken rett inn på soning av de fire første foreleggene på samlet 120 000 kroner. Disse kvalifiserer til 150 dagers soning. Svaret var rett og slett at fengslene ikke har plass til ham. Fengslene er fulle. Det er mildt sagt forstemmende, sier overbetjent Jostein Gravdal.

Les også

Blir fratatt penger, varer, førerkort og smuglerbilene

Og ikke nok med det. I kriminalomsorgen ble det vist til en forskrift om at alle, også utlendinger, skal forhåndsvarsles om fengsling for soning av bøtestraff. Mannen kunne dermed uansett ikke ha blitt satt direkte på soning.

Etter det Aftenposten får opplyst så er varslingstiden tre uker, ifølge forskriften fra 2010. Politioverbetjent Gravdal konstaterer at det dermed er temmelig umulig å få smuglere og andre utenlandske kriminelle til å sone bøtestraff, fordi det store flertall gir like mye blaffen i både foreleggene og innkalling til soning.

Avsløring nummer fem

Polakken ble tatt på Dombås nylig av en lokal UP-patrulje. Bilen, en eldre Ford Galaxy spesialbygget for smugling, og hadde falske norske plastskilt. Smugleren hadde med seg 1300 liter øl, 95 liter sprit og noen tusen sigaretter. Bilen ble inndratt.

Polakken er tatt med omtrent like store kvanta smuglervarer de fleste gangene. Her smuglingsforsøkene:

 • Januar 2010: Hedmark politidistrikt; 35 000 kroner i forelegg.
 • August 2010: Sunnmøre politidistrikt: 10 000 kroner i forelegg.
 • Juli 2012: Hedmark politidistrikt: 40 000 kroner i forelegg.
 • November 2012: Østfold politidistrikt. 35 000 kroner i forelegg.

Sløve politikere

Overbetjent Gravdal sier at de stadig opplever mangel på soningsplasser som en flaskehals. Han fremhever også innkrevingssentralens uoverstigelige problemer med å få kreve inn bøter selv fra Polen og andre land i EU.

— Det er forstemmende at det ikke finnes politisk vilje til å inngå bilaterale avtaler om inndrivelse av bøter. For det er klare indikasjoner på at organiserte kriminelle nettverk styrer smuglertrafikken. Smuglerne sier selv at det er et enormt marked i Norge med salg både til nordmenn og polske arbeidere, sier Gravdal.

I kjelleren på lensmannskontoret på Dombås har de lagret alle disse smuglervarene, 1300 liter øl, 95 liter brennevin og noen tusen sigaretter, som den polske sjåføren hadde i bilen, en Ford Galaxy med falske norsk plastskilter. Foto: Lesja og Dovre lensmannskontor, Dombås.

Relevante artikler

 1. NORGE

  De prøvde å lure systemet med ny, frekk smuglemetode. Nå er 17 polakker utvist fra Norge.

 2. OSLOBY

  Polsk «gudfarskikkelse» sentral i Oslos spritmiljø

 3. A-MAGASINET

  De innsatte vil ikke hjem fra Ulvsnesøy. Kan det bli for bra i fengsel?

 4. NORGE

  I dette fengselet ble en innsatt kledd naken og visitert nær 200 ganger. Nå er regelverket strammet inn.

 5. NORGE

  Narkodømte Tommy har vært fengslet syv ganger. Nå skal båtpuss og seiltur hindre at han havner på kjøret igjen.

 6. NORGE

  Amerikaneren med den norske drømmen på fengselsøy