Stjeler programvare for 59 milliarder dollar

Nær halvparten av alle PC-brukere i verden skaffer seg piratkopiert programvare.

Nesten halvparten av PC-brukerne i verden (47 prosent), skaffer seg som oftest, eller alltid, programvare gjennom ulovlige midler.

Det viser en undersøkelse interesseorganisasjonen Business Software Alliance (BSA) har gjennomført blant over 15.000 PC-brukere i 32 land.

En utbredt fremgangsmåte er å kjøpe en enkelt lisens for et program, og deretter installere det på flere maskiner.

Fildeling er også svært vanlige, til tross for at de samme PC-brukerne gjerne uttrykker støtte til prinsipper om åndsverk og rettigheter.

Ifølge BSAs beregninger betyr det at det i løpet av 2010 ble piratkopiert programvare til en samlet verdi av 59 milliarder dollar.

Kina topper verstinglista

Den høyeste andelen PC-brukere som sier de stort sett alltid skaffer til veie programvare ulovelig, finner vi i fremvoksende økonomier.

Topper den heller lite flatterende lista gjør Kina. Med 86 prosent hadde de en høyere andel programvarepirater enn noe annet land i undersøkelsen.

På de neste plassene følger Nigeria(82 prosent), Vietnam(76 prosent) og Ukraina(69 prosent).

I den andre enden av lista, de landene hvor piratandelen er lavest, finner vi Sør-Afrika og Tyskland (21 prosent), Frankrike (26 prosent) og Canada(27 prosent).

— Svenskene hakket mer ærlige

Norge er ikke med i undersøkelsen, men blant våre svenske naboer har 29 prosent av de spurte PC-brukerne svart at de ofte eller alltid skaffer seg programvare på ulovlig vis.

Ifølge talsmann for BSA i Norge, Thor B. Mosaker, har svenskene som regel litt renere programvaremel i posen enn oss nordmenn.

— Svenskene ligger gjerne ett prosentpoeng eller to lavere enn oss, men sist gang Norge var med i en tilsvarende undersøkelse hadde også Norge en andel på 29 prosent, sier Mosaker til Aftenposten.no

I god tro

Studien peker på at en betydelig andel av pirater i disse markedene feilaktig tror at de typiske ulovlige måtene å skaffe seg programvare på, er lovlig.

Samtidig mener de piratkopiering er vanlig, og tror det er usannsynlig at programvarepirater vil bli tatt.

Ifølge BSAs konsernsjef Robert Holleyman, er dette et bevis på at man som interesseorganisasjon har en jobb å gjøre.

- Den måten vi kan redusere piratkopiering av programvare er ved å utdanne bedrifter og enkeltpersoner om hva som er lovlig, trappe opp håndhevelsen av immaterielle lover og sende klarere signaler til markedet, sier Holleyman.