Norge

Planla angrep mot to andre sentrale bygninger I Oslo

Etter det Aftenposten erfarer skal den terrorsiktede Anders Behring Breivik i avhør ha fortalt politiet at han hadde større planer enn det han faktisk gjennomførte.

Foto: Audestad Paal

Dette har Aftenposen.no skrevet om bomben i Oslo og skytingen på Utøya:

Les også

Alt om tragedien

Hans plan — i tillegg til Regjeringskvartalet - var også å gjennomføre bombeangrep mot to andre sentrale bygninger i Oslo sentrum.

Han skal også ha uttrykt ønske om å få stille i uniform i fengslingsmøte mandag klokken 13.00.

Breivik har under politiavhør sagt at han opererte alene, og politiet jobber fortsatt med å styrke troverdigheten av denne forklaringen.

Ville ramme samfunnet

Breivik har innrømmet at det var han som stod bak både bombeangrepet på Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya, men han erkjenner ikke straffskyld.

Hverken politiet eller Breiviks forsvarer Geir Lippestad har noen klar formening om hva som var Breiviks motiv for angrepet på Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya. Men Lippestad har uttalt at Brevik ønsket å ramme samfunnet.

— Han har snakket en del om det han opplever som motiv. Det jeg generelt kan si, er at han ønsket å ramme samfunnet, samfunnsoppbyggingen og den måten vårt samfunn styres på, har Lippestad fortalt til NRK.

Breivik skal ha ønsket en samfunnsendring og etter hans mening måtte dette skje gjennom en revolusjon.

92 personer bekreftet døde

Det var klokken 15.26 fredag ettermiddag at en stor bombe eksploderte ved regjeringsbygget i Oslo. Syv personer er funnet omkommet.

Klokken klokken 17.26 fikk Buskerud politidistrikt den første meldingen om skyting på Utøya. Klokken 17.38 kom det en formell henvendelse til politiet i Oslo.

Klokken 18.09 ankom beredskapstroppen kaien der båten går til og fra Utøya. Da hadde også en patrulje fra Søndre Buskerud politidistrikt ankommet kaien, men beredskapstroppen ble sendt ut ettersom de er spesialtrent for denne type situasjoner.

Styrkene ankom Utøya 18.25 etter å ha tatt seg ut med båter. Klokken 1827 ble Breivik pågrepet. Politiet har bekreftet at Breivik hadde betydelige mengder ammunisjon til begge våpnene han brukte da han ble pågrepet.

85 personer er så langt bekreftet døde etter skytingen. Fire eller fem er fortsatt savnet.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 2. NORGE
  Publisert:

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 3. POLITIKK
  Publisert:

  AUF: – Unike sår etter 22. juli-bomben blir borte

 4. NORGE
  Publisert:

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 6. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli