Norge

Over 17.000 studenter står uten bolig

To uker før studiestart står 17.721 studenter i kø for å få studentbolig. Flest venter på bolig i Oslo/Akershus og hos studentsamskipnaden i Trondheim.

To uker før studiestart venter over 17.000 studenter i kø på bolig. Bildet viser Vestgrensa studentby på Gaustad i Oslo. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
  • NTB

Tallet vil trolig minke fram mot studiestart, men langt fra alle vil få plass i studentboliger. Ved studiestart i 2018 sto 10.612 studenter ennå i kø.

Hos studentsamskipnaden SiO i Oslo og Akershus venter over 6.000 personer på å få plass i studentbolig. Hos SiT, samskipnaden for Gjøvik, Ålesund og Trondheim, står nær 3.000 studenter i kø.

Stort behov

Leder Marte Øien i Norsk Studentorganisasjon (NSO) sier det er utfordrende at så mange studenter står uten en bolig så nær studiestart.

– Jeg håper flere av dem som står i kø, får tilbud, men de må nok dessverre belage seg på å måtte prøve seg fram på det private markedet, sier hun.

Hun mener årets tall viser at det fortsatt er et stort behov for økt bygging av studentboliger.

– I denne perioden bør studenter kunne bruke tiden sin på å bli kjent med studiet og studiebyen, ikke på å finne et sted å bo.

Studentboligundersøkelsen som ble offentliggjort i forrige uke, viste at kun 14,5 prosent av landets studenter har tilgang på studentbolig.

Mangel på byggesøknader

Det er i overkant av 41.000 studenthybler rundt om i landet.

– Vi hadde i 2019 satt av penger til å bygge flere studentboliger enn noen gang, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Hun mener utfordringen er mangel på søknader fra studentsamskipnadene, som er dem som må stå for byggingen.

– Det er for få byggeklare prosjekter til å realisere alle disse boligene. I tillegg har mange kommuner et forbedringspotensial når det gjelder å behandle byggesøknader raskere enn de gjør i dag, sier Nybø.

Tidlige tall

Ap mener i likhet med NSO at behovet er stort for å få bygget flere studentboliger over hele landet.

– Arbeiderpartiet vil bygge 3.000 nye studentboliger i året og var første parti som programfestet dette i 2013, sier Martin Henriksen, Aps utdanningspolitiske talsperson.

Dette er første gang det publiseres køtall så tidlig. De tidligere årene har tallene blitt publisert 15. august.

– Vi har ikke sammenlignbare tall fra tidligere år. Tall fra 15. august tidligere år viser at køene er blitt mindre siden 2013, sier Nybø.

Les også

  1. Oslo har de dyreste studentboligene. Sjekk hvor du finner de billigste.

  2. 2200 nye studentboliger skal bygges i 14 norske byer

Les mer om

  1. Norsk studentorganisasjon
  2. Bolig
  3. Høyere utdanning
  4. Studentliv