Over 17.000 studenter står uten bolig

To uker før studiestart står 17.721 studenter i kø for å få studentbolig. Flest venter på bolig i Oslo/Akershus og hos studentsamskipnaden i Trondheim.

To uker før studiestart venter over 17.000 studenter i kø på bolig. Bildet viser Vestgrensa studentby på Gaustad i Oslo. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Tallet vil trolig minke fram mot studiestart, men langt fra alle vil få plass i studentboliger. Ved studiestart i 2018 sto 10.612 studenter ennå i kø.

Hos studentsamskipnaden SiO i Oslo og Akershus venter over 6.000 personer på å få plass i studentbolig. Hos SiT, samskipnaden for Gjøvik, Ålesund og Trondheim, står nær 3.000 studenter i kø.

Stort behov

Leder Marte Øien i Norsk Studentorganisasjon (NSO) sier det er utfordrende at så mange studenter står uten en bolig så nær studiestart.

– Jeg håper flere av dem som står i kø, får tilbud, men de må nok dessverre belage seg på å måtte prøve seg fram på det private markedet, sier hun.

Hun mener årets tall viser at det fortsatt er et stort behov for økt bygging av studentboliger.

– I denne perioden bør studenter kunne bruke tiden sin på å bli kjent med studiet og studiebyen, ikke på å finne et sted å bo.

Studentboligundersøkelsen som ble offentliggjort i forrige uke, viste at kun 14,5 prosent av landets studenter har tilgang på studentbolig.

Mangel på byggesøknader

Det er i overkant av 41.000 studenthybler rundt om i landet.

– Vi hadde i 2019 satt av penger til å bygge flere studentboliger enn noen gang, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Hun mener utfordringen er mangel på søknader fra studentsamskipnadene, som er dem som må stå for byggingen.

– Det er for få byggeklare prosjekter til å realisere alle disse boligene. I tillegg har mange kommuner et forbedringspotensial når det gjelder å behandle byggesøknader raskere enn de gjør i dag, sier Nybø.

Tidlige tall

Ap mener i likhet med NSO at behovet er stort for å få bygget flere studentboliger over hele landet.

– Arbeiderpartiet vil bygge 3.000 nye studentboliger i året og var første parti som programfestet dette i 2013, sier Martin Henriksen, Aps utdanningspolitiske talsperson.

Dette er første gang det publiseres køtall så tidlig. De tidligere årene har tallene blitt publisert 15. august.

– Vi har ikke sammenlignbare tall fra tidligere år. Tall fra 15. august tidligere år viser at køene er blitt mindre siden 2013, sier Nybø.