Død kvinne funnet i hus i Bærum, skal være i familie med pågrepet mann

Mannen som er siktet for moskéskytingen lørdag, er nå siktet for drap og drapsforsøk. Politiet vil prøve å avhøre ham natt til søndag.

Politiets kriminalteknikere undersøker leiligheten hvor en ung kvinne ble funnet drept på Eiksmarka i Bærum.

På en pressekonferanse lørdag kveld opplyste politiet at de hadde funnet en død kvinne i en bolig i Bærum lørdag kveld.

Den unge kvinnen skal ha en familierelasjon til mannen som ble pågrepet i forbindelse med moskéskytingen tidligere lørdag.

Mannen er overført fra helsevesenet til politiarresten og vil bli forsøkt avhørt i løpet av natt til søndag.

Advokat Audun Beckstrøm møter siktede på vegne av oppnevnt forsvarer Unni Fries i natt. Beckstrøm har ikke svart på NTBs henvendelser.

Omstendighetene er uklare og politiet behandler det som et mistenkelig dødsfall. Mannen som ble pågrepet lørdag ettermiddag er nå siktet for drap og drapsforsøk.

– Vi ser på dette som et mistenkelig dødsfall og mulig drap. Den døde skal være i relasjon til mannen som er pågrepet tidligere i dag, opplyste politiet i kveld.

Politiet oppdaget den døde i forbindelse med etterforskningen av hendelsen i moskeen. Mannen i 20-årene som er pågrepet, har bodd i huset.

På spørsmål om hvilken relasjon den døde hadde til den pågrepne, svarte etterforskningsleder Rune Skjold «en familierelasjon».

Fungerende etterforskningsleder Rune Skjold og politiinspektør Jan Eirik Thomassen sa at de har funnet en død kvinne da de etterforsket angrepet i bærummoskeen.

Den siktede vil etter all sannsynlighet bli fremstilt for varetektsfengsling mandag, opplyser Skjold.

Bevæpner politiet

Søndag er det den muslimske høytiden id. Politiet setter derfor i verk ekstra tiltak rundt feiringen. Blant annet vil det være ekstra vakthold rundt moskeene.

– I morgen starter id-feiringen. Det er viktig å kommunisere ut at vi kommer til å sette ut ekstra mannskaper. Alle skal være så trygge som over hode mulig, sa politiinspektør Jan Eirik Thomassen lørdag.

I tillegg vil alt politi i Oslo bli bevæpnet.

– Vi har ingen opplysninger nå som skulle tilsi at morgendagens planlagte arrangementer ikke kan gjennomføres. Vi har iverksatt ulike forebyggende tiltak både synlige og ikke synlige, skrev Thomassen i en pressemelding natt til søndag.

Politiet sier at det ikke er noe som tilsier at det som har skjedd er en terrorhandling.

– Men vi kan ikke utelukke at det er terror. Vi må ta høyde for det, sier Skjold.

Politiet har de siste timene sperret av et område rundt en bolig i Bærum.

Undersøker nettaktivitet

Politiet undersøker nå også hva den siktede mannen i 20-årene har skrevet i ulike nettfora. Blant annet skal en person med hans navn ha uttrykt sympati for massedrapsmannen bak massakren i en moské i New Zealand tidligere i år. I innlegget som er skrevet i mannens navn, står det at han er valgt ut av gjerningsmannen i massakren i Christchurch. Dette ble skrevet på et nettforum som blant annet gjerningsmannen i El Paso brukte for å spre sine meninger.

– Vi er kjent med diskusjonene på nettet og nettaktiviteten. Vi jobber videre med å kartlegge ytterligere og ønsker opplysninger fra publikum, sa Skjold.

De vil undersøke hans bolig og bruk av digitale medier.

– Vi er kjent med nettsamfunnene som han har vært deltager på. Utover det har vi ikke informasjon om at han tilhører noe miljø, sa etterforskningslederen.

PST koblet inn

PST opplyser til NTB at de følger saken.

– Vi følger situasjonen tett, jobber intenst med å samle opplysninger og prøver å danne et bilde. Så får vi se om dette endrer trusselbildet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Les også

En person skal være skutt i moské i Bærum – gjerningsperson pågrepet