Snuoperasjon om koranbrenning - nå blir det lov likevel
– Selv om vi tar avstand fra brenning av Koranen må vi tåle det i vårt samfunn fordi vi har ytringsfrihet, og brenning av Koranen er en del av den ytringsfriheten, sier justisminister Jøran Kallmyr.
Snuoperasjonen kommer etter at Politidirektoratet fredag sendte ut en ordre til politiet om å gripe inn mot brenning av religiøse symboler. Dagen etter grep de inn mot SIANs koranbrenning i Kristiansand.
Senere ble det klart at politiet hadde fått ordre av toppledelsen om å gripe inn mot markeringen, noe som har ført til reaksjoner fra aktører som mener en slik inngripen er i strid med ytringsfriheten.
– Våre operasjonsordre er unntatt offentlighet, så jeg vil ikke gå inn på ordlyden. Men det handler om å gripe inn mot å brenne religiøse symboler i en setting hvor man fort kan gå over i å true, forhåne og fremme hat, forfølgelse og ringeakt overfor noen på grunn av deres religion eller livssyn, som er ordlyden i straffeloven, sa politidirektør Benedicte Bjørnland til Filter Nyheter.
Nå blir det lov å brenne Koranen likevel. Årsaken er at justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener den opprinnelige politiordren kunne skape uklarheter.
– Og uklarheter i forhold til at ytringsfriheten er uinnskrenkelig i Norge. Selv om vi tar avstand fra brenning av Koranen må vi tåle det i vårt samfunn fordi vi har ytringsfrihet, og brenning av Koranen er en del av den ytringsfriheten, sier Kallmyr til VG. Han gjentok budskapet i NRK tirsdag kveld.
Kallmyr sier at den nye ordren kommer etter dialog mellom Politidirektoratet og departementet.
Opptrinnet der Koranen ble påtent i Kristiansand har ført til reaksjoner i en rekke land med mange muslimske innbyggere. I Pakistan ble et norsk flagg påtent av sinte demonstranter.
Saken oppdateres.