Norge

Snuoperasjon om koranbrenning - nå blir det lov likevel

– Selv om vi tar avstand fra brenning av Koranen må vi tåle det i vårt samfunn fordi vi har ytringsfrihet, og brenning av Koranen er en del av den ytringsfriheten, sier justisminister Jøran Kallmyr.

Politiet slo til med slukkeutstyr da SIAN-medlemmer forsøkte å brenne koranen under en demonstrasjon i Kristiansand fredag. Foto: Tor Erik Schrøder

 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • NTB

Snuoperasjonen kommer etter at Politidirektoratet fredag sendte ut en ordre til politiet om å gripe inn mot brenning av religiøse symboler. Dagen etter grep de inn mot SIANs koranbrenning i Kristiansand.

Senere ble det klart at politiet hadde fått ordre av toppledelsen om å gripe inn mot markeringen, noe som har ført til reaksjoner fra aktører som mener en slik inngripen er i strid med ytringsfriheten.

– Våre operasjonsordre er unntatt offentlighet, så jeg vil ikke gå inn på ordlyden. Men det handler om å gripe inn mot å brenne religiøse symboler i en setting hvor man fort kan gå over i å true, forhåne og fremme hat, forfølgelse og ringeakt overfor noen på grunn av deres religion eller livssyn, som er ordlyden i straffeloven, sa politidirektør Benedicte Bjørnland til Filter Nyheter.

Nå blir det lov å brenne Koranen likevel. Årsaken er at justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener den opprinnelige politiordren kunne skape uklarheter.

– Og uklarheter i forhold til at ytringsfriheten er uinnskrenkelig i Norge. Selv om vi tar avstand fra brenning av Koranen må vi tåle det i vårt samfunn fordi vi har ytringsfrihet, og brenning av Koranen er en del av den ytringsfriheten, sier Kallmyr til VG. Han gjentok budskapet i NRK tirsdag kveld.

Kallmyr sier at den nye ordren kommer etter dialog mellom Politidirektoratet og departementet.

Opptrinnet der Koranen ble påtent i Kristiansand har ført til reaksjoner i en rekke land med mange muslimske innbyggere. I Pakistan ble et norsk flagg påtent av sinte demonstranter.

Saken oppdateres.

 1. Les også

  Demonstranter i Pakistan tente på norsk flagg

 2. Les også

  Jusprofessorer er kritiske til politidirektørens ordre om å nekte koranbrenning

 3. Les også

  Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand

Les mer om

 1. Jøran Kallmyr
 2. Religion
 3. Ytringsfrihet