Norge

Kongen på balkongen for 101. gang 17.mai

Oscar I var den første kongen som hilste sitt folk fra Slottsbalkongen. Men det var i juli. Haakon VII innstiftet tradisjonen med å hilse barnetoget 17. mai. I år sto kongefamilien der for 101. gang.

Tradisjonen tro sto hele kongefamilien på balkongen og hilste barnetoget og folket. Kongens bestefar, Haakon VII, innstiftet tradisjonen i 1906. Foto: ANETTE KARLSEN

 • Stein Erik Kirkebøen

I unionstiden var 17. mai en kampdag. Det var en omstridt dag hvor det norske folk feiret sin nasjonaldag og slett ikke unionen med Sverige.

Kong Carl Johan var så redd denne feiringen at han rett og slett forbød den i 1828. Forbudet sto ved lag til hans død i 1844.

Les også

Vinkebilder fra slottsbalkongen

Hans sønn og etterfølger, Oscar I, valgte en annen tilnærming til frihetssøkende nordmenn. Han endret farens strenge linje i mange symbolsaker.

Mykere konge

Ved 17. mai-feiringen i Kristiania i 1845 hilste deler av kongefamilien «fanetoget» fra balkongen på Paleet nede ved Østbanen, hvor den bodde under sine besøk i Oslo før Slottet sto ferdig.

Det var første gang kongen hilste 17. mai-toget.

Kongen letter på hatten hver gang en ny skole passerer under balkongen hans. I fjor ble det 120 hatteløft. Foto: ANETTE KARLSEN

Første gang kongen hilste folket fra Slottsbalkongen, som ifølge ekspertene ikke er en balkong, men en altan, var fire år senere.I 1849 – 28 år etter at planleggingen begynte – sto Slottet ferdig.

Men ikke i tide til 17. mai, først 26. juli kunne kong Oscar I komme ut på den nybygde balkongen og hilse folket.

Det var også første gang kongen var på balkongen.

Barnetoget skal ha blitt «funnet opp» av skolestyrer Peter Qvam i 1869, og året etter gikk det for første gang til Det kongelige slott. Der sang man Kongesangen, men ingen konge kom ut og hilste.

Haakon VII

Det skjedde først i 1906. Da lanserte kong Haakon det som skulle bli en tradisjon ved å komme ut på balkongen og hilse barnetoget 17. mai.

Siden har kongefamilien vært på plass hvert eneste år, med unntak for 1910, da familien var i London under begravelsen til svigerfar, kong Edward I, og under krigen.

Fra 1940 til 1944 sto balkongen tom.

I 1945 var det, for første gang på fem år, igjen offisiell feiring av nasjonaldagen. Daværende kronprins Olav rakk hjem i tide, han kom tilbake til Norge 13. mai.

17. mai hilste han et tog med 202.000 skolebarn.

Og siden har kongefamiliens nye generasjoner videreført tradisjonen med å hilse de jublende barna fra balkongen.

Kilder: Wikipedia og slottet.no

Les mer om

 1. Kongelige

Relevante artikler

 1. NORGE

  Varmerekord, Vipps-trøbbel og kongelige hunder. Her er blinkskuddene fra feiringen.

 2. NORGE

  Kronprinsfamilien hilste barnetoget på Skaugum

 3. NORGE

  17 ting du kanskje ikke visste om 17. mai

 4. NORGE

  Kongefamilien dukket opp på slottsbalkongen

 5. NORGE

  Kongeparet kjørte i «Frihetsbilen» gjennom Oslo

 6. KULTUR

  Kun krig og korona har klart å stoppe barnetogene 17. mai