Norge

Fant blodceller i 75 millioner år gammelt dinosaurfossil

Nå kommer den fjerde Jurassic-filmen - og kinopublikum for nok en gang oppleve fortidens dinosaurer skremme vettet av nåtidens mennesker. En umulighet per i dag - men forskere har funnet blodceller i gamle dinosaurfossiler.

Mens kinopublikum skrekkfryder seg over nok en Jurassic-film, melder britiske forskere om oppsiktsvekkende funn av blodceller i dinosaurfossiler.

  • Terje Avner

I den første Jurassic-filmen — Jurassic Park - i 1993 skapte filmskaperen Steven Spielberg dinosaurhysteri verden rundt. I filmen brukte forskere DNA fra dinosaurblod, funnet i en gammel mygg som var bevart i en klump rav, til å klone fortidens kjemper og uhyrer.

Nå har et nytt dinosaureventyr nettopp hatt premiere - filmen Jurassic World. Og samtidig offentliggjør tidsskriftet Nature Communications oppsiktsvekkende nyheter.

Les også: Dinosauren Sue økte verdien med  en krone per år. Slikt blir det store verdier av.

Hylle på hylle med dinosaurer

Natural History Museum i London har fantastiske utstillinger. Men det er bare toppen av isfjellet. I kjeller og lagerrom ligger ufattelige mengder av materiale som aldri når utstillingslokalene.

Blant annet mange tonn med fossile levninger av dinosaurer - disse forhistoriske dyrene som vandret på kloden vår fra omtrent 230 til 65 millioner år siden. Og forskere fra Imperial College London har fått arbeide med noen av dem.

For over 100 år siden fant fossiljegere rester av en 75 år gammel fugllignende dinosaur. Nylig fant forskere det de mener er blodceller og fibre i en klo fra dette funnet.

Fant blodcellerEt av objektene forskerne kastet sine øyne på — klørne til en 75 millioner år gammel fuglelignende rovdinosaur - har gitt oppsiktsvekkende resultater.

Ved hjelp av elektronmikroskop som skanner prøvene (SEM), oppdaget forskerne at kloen inneholdt små ovale strukturer de mener må være blodceller, skriver The Indenpendent.

Undersøkelsene påviste også tilstedeværelsen av små fibre som ligner kollagen. Kollagen er det viktigste proteinet i bindevevet hos mennesker og dyr.

Se trailer : Jurassic World

Langt frem til DNA

De nye funnene er gjort i fossiler som ble gravet frem for over 100 år siden, og som ble preservert etter datidens viten.

I dag vil man si at fossilene er heller dårlig bevart. Nettopp dette gjør funnet av blodceller og fibre enda mer interessant, mener forskerne. Likevel mener de at mulighetene for å finne selv fragmenter av DNA fra slike fossiler er nær umulig - i hvert fall foreløpig.

— Det finnes ikke noe slikt genetisk materiale å påvise i dag, men det er farlig å si «aldri» i vitenskapen. Hvem vet hva vi kan finne hvis vi forsøker hardt nok, sier forsker Susannah Maidment.

  • Les også: Mens mennesket utviklet seg traff vi andre typer
    Guide: Jorden for nybegynnere

Cro-Magnon-menneskene var kannibaler