Norge

«Universet ender med at alt rives i stykker»

I en gigantisk kosmisk finale vil alt ta slutt. Et slags omvendt Big Bang , mener forskere som har lansert en ny teori.

Om 22 milliarder år vil hele universet, og alt til minste atom, bli revet i stykker som følge av en stadig akselererende ekspansjon, mener forskere. NASA

 • Terje Avner

Solen skinner, glade barn leker i strandkanten. Du nyter livet, og ofrer ikke tid og rom en tanke. Men skulle du ha tatt med deg siste nummer av magasinet Physical Review D som sommerlektyre, kan bekymringen fort snike seg inn.

For her er hva Dr Marcelo Disconzi, matematiker ved Vanderbilt University i Tennessee, og hans kollegaer skriver i magasinet: Universet vil rives i stykker i et Big Rip!

Født med et smell

Men la oss hoppe ca.13,8 milliarder år tilbake i tiden — til selve begynnelsen.

Gjeldende teori sier nemlig, populært sagt, at alt startet av ingenting med et Big Bang . Siden da har rommet med alt det inneholder utvidet seg.

Observasjoner tyder på at alle galakser som er tilstrekkelig langt unna oss til at gravitasjonsvirkningen mellom galaksen og Melkeveien er neglisjerbar, beveger seg bort fra oss.

Men hvordan ender det?

Først av alt; Det kan være mange grunner til bekymring - for eksempel det at klimaet på Jorden er i ferd med å endre seg.

 • Les også: #kloden vår - Aftenposten serie om klima
  Men akkurat universets undergang er mer enn fjern. Verken du eller barnebarnas barnebarns barn vil oppleve det. Men en dag er det slutt , mener forskerne. Og det kan skje like dramatisk som det begynte - med at alt vi kjenner blir revet i stykker.

Slik ser forskerne for seg universet - fra Big Bang helt til venstre i bildet, via et stadig ekspanderende univers, til alt rives i stykker i Big Rip om 22 milliarder år. Vanderbilt University

«Rimelig dramatisk»— Det eneste vi definitivt vet er at universet ekspanderer og at hastigheten er akselererende, sier Marcelo Disconzi til The Guardian.

En gjeldende teori er at ekspansjonen vil avta, før alt stopper opp og begynner å trekke seg sammen igjen - et slags omvendt Big Bang.

Disconzinis teori er imidlertid at ekspansjonen vil fortsette. Og ikke bare det; den går bare fortere og fortere til hvert punkt i rommet selv beveger seg fra hverandre.

- Vår teori om Big Rip er at til slutt vil alt, galaksene, planetene, atomene og tid og rom, bli revet fra hverandre. Det er rimelig å si at det er en dramatisk situasjon, sier Disconzi.

Et trafikkbilde

Det er ikke lett å fatte hvordan en slik «oppriving» vil skje, men en måte å tenke på er, i følge Disconzi, denne:

Tenk deg en bil som er ute og kjører. For hver mil den kjører, øker hastigheten med ti kilometer i timen. Snart går den ti kilometer raskere for hver halve mil, så for hver kilometer, for hver meter og for hver halvmeter. Så begynner det: Støtfangere og annet rives av, før de selv oppløses i mindre og mindre deler - helt til det ikke er noe igjen.

Men - kos deg videre i sommerdagen. Big Rip vil, i følge teorien, først skje om 22 milliarder år.

Jorden kolliderte med tvillingplanet - så ble det månelyst

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Forskning og vitenskap

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Kronikk av Erik Tunstad: Vi trenger ikke en sjel for å få evig liv

 2. KULTUR

  – Jeg har to nyheter, én dårlig og én god: Universet vil vare evig. Og Gud finnes ikke. Sannsynligvis.

 3. VITEN

  Badeand-komet og andre skatter du ikke visste om i solsystemet

 4. A-MAGASINET

  Neil deGrasse Tyson er en av USAs største formidlere av fakta og forskning. Er det nok til å gi skeptikere troen tilbake på vitenskap?

 5. KRONIKK

  Hverdagslig utnyttelse av verdensrommet er blitt uunnværlig

 6. VITEN

  – Jeg tror menneskeheten og dens DNA kommer til å øke sin kompleksitet ganske raskt