Farevarsel for regn på Østlandet: – Kan skape trafikale problemer

Meteorologisk institutt har sendt ut et farevarsel for regn som omfatter store deler av Østlandet fredag. Natt til lørdag kommer trolig enda mer regn.

Videoen øverst i artikkelen viser hvordan det så ut på Majorstuen i Oslo fredag formiddag. Kraftig regn førte til at veien var omgjort til en liten elv. Det vil komme mer regn på Østlandet i helgen.

– Faren er størst nord i områdene hvor det er kraftige byger nå. Der ser det ut som de kan få 10–20 millimeter i løpet av perioden bygene varer. Treffer de på rett sted, kan de skape lokale oversvømmelser og trafikale problemer, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Siri Wiberg.

Dessuten blir det trolig en del lynnedslag.

– Vi har ikke sendt ut farevarsel på selve lynhendelsen, men i disse områdene er det lokal torden også. Det kan jo gå utover strømnettet, sier hun.

Farevarselet omfatter store deler av Østlandet, men hardest rammet blir trolig de sørlige delene av Innlandet, gamle Akershus og deler av Buskerud.

Wiberg imidlertid at det er en viss usikkerhet om hvilke områder som blir truffet av kraftige byger.

Farevarselet gjelder store deler av Østlandet. Kilde: Meteorologisk institutt.

Mer regn i natt

Uværet som pågår nå vil trolig avta i løpet av dagen, men i natt venter Meteorologisk institutt at det vil komme et nytt uvær som også kan ramme store deler av Østlandet.

– Det kommer en kaldfront, med innbakte kraftige byger. Vi kommer nok også til å sende ut et farevarsel på det etter hvert, forteller Wiberg.

En kaldfront er et fenomen som oppstår når kald luft treffer varm luft.

– Nå er vi i et område med ganske varm luft, og når det kommer kald luft får vi nedbør i skillet mellom den varme og den kalde luften. Nå er kaldfronten nede i Europa, i Tyskland og på vei innover Danmark. Det lyner også ganske godt. Jeg tror ikke det blir så mye lynaktivitet her i natt, men det kan bli mye regn, sier hun.

Wiberg anslår at dette regnet vil treffe noe annerledes enn det vi får i dag.

– Det er litt vanskelig med plassering på Østlandet, men østlige deler av østlandet er kanskje mest utsatt, sier hun.

Store mengder regn kan skape oversvømmelser og trafikale problemer fredag og lørdag.

Gir seg på lørdag

Wiberg forventer at regnværet som kommer i natt vil vare lengst i de nordlige delene av Østlandet, hvor det trolig vil avta ut på dagen lørdag.

– I morgen tidlig, kanskje i 5–6 tiden, vil trolig nedbøren være passert i Oslo. I Innlandet kan det bli verst midt på dagen lørdag, og kanskje bedre utover ettermiddagen, sier hun.

På den andre siden vil regnet trolig nå de østlige delene av Østlandet først.

Flere farevarsler

Meteorologisk institutt har også sendt ut farevarsler for flere områder i Nord-Norge.

  • I Nord-Norge er det pågående flomfare i områder med elver og bekker som kommer fra fjellområder hvor det fortsatt ligger mye snø. Årsaken er varmt vær som gir mye snøsmelting.
  • I Finnmark og deler av Nord-Troms er det fare for skogbrann.
  • I deler av Nord-Troms og Finnmark er det også meldt om styrtregn.
  • På Karmøy og Måløy er det meldt om kuling.

Alle farevarslene er på gult nivå, som er det minst alvorlige. Ved mer alvorlige værhendelser kan Meteorologisk institutt sende ut oransje eller rødt farevarsel.