Mobbes på nett

20 prosent har opplevd mobbing og trakassering i nettsamfunnet sitt.

Det viser en undersøkelse om bruken av nettsamfunn i Norge utført av SINTEF. Se flere resultater fra undersøkelsen her.

13 prosent av de over 5000 nettsamfunnbrukerne som svarte på undersøkelsen har opplevd misbruk av bilder eller videoklipp.

Det er brukerne av de norske nettsamfunnene Nettby, Biip, HamarUngdom og Underskog som har deltatt i undersøkelsen.

Facebook-feberen kom til Norge etter at undersøkelsen var i gang og er derfor ikke tatt med. Dagbladets nettsamfunn Blink ville ikke være med i studien.

Melder seg ut

I studien utført av SINTEF-forskerne Jan Heim og Petter Bae Brandtzæg blir mobbing også oppgitt som en grunn til at mange har meldt seg ut av forskjellige nettsamfunn.

Deltakerne i undersøkelsen ble spurt om hvorfor de har sluttet å bruke eller bruker et nettsamfunn mindre enn tidligere. Fordi dette var et åpent spørsmål plukket forskerne ut 100 av de lengste svarene og sorterte disse.

LES OGSÅ: Hat og rasisme på Facebook

Mobbing kommer på tredjeplass som grunn til at brukerne har forlatt et nettsamfunn. 19 av 100 har oppgitt mobbing som årsak, 15 av disse er jenter.

Ifølge undersøkelsen har flere av jentene opplevd seksuell trakassering fra eldre gutter eller menn.

Må utdannes

En annen studie utført ved SINTEF bekrefter disse funnene.

— I artikkelen "The Use of Communication Technologies among Norwegian Tweens" finner man også at seksuell trakassering er et problem. Det blir ofte uhemmet og grov prat i en nettsetting, sier Brandtzæg som var medforfatter på artikkelen som publiseres i neste nummer av New Media & Society.

Erling Løken Andersen i nettsamfunnet Biip bekrefter også at mobbing og trakassering er et problem.

— Folk tror de kan gjøre og skrive hva de vil. Samtlige nettsamfunn har en utfordring i å utdanne brukerne sine til å følge regler. Til nå har nettsamfunnene vært et lite fristed. Mange steder er det ikke noe problem å registrere seg på nytt etter at man har blitt kastet ut. Når man må bruke mobilnummeret for å registrere seg, blir det fort vanskeligere, sier Løken Andersen.

20 prosent har opplevd mobbing eller trakassering som medlem av et nettsamfunn.