Norsk lege endret internasjonal praksis
Audun Langhelles studie har satt Heimlich-manøveren på prøve.
Forestill deg følgende: Du spiser en bedre middag på restaurant. Plutselig fekter gjesten på bordet ved siden av deg med armene og holder seg til halsen. Du forstår at gjesten har satt en matbit i halsen. Harde dunk mellom skulderbladene fungerer ikke, og gjesten mister bevisstheten etter et par minutter. Nå teller hvert sekund. Hva gjør du?
Barn utsatt
Dette ikke en usannsynlig situasjon. Hvert år dør mellom 30 og 40 nordmenn på grunn av fremmedlegeme i luftveiene. — Barn som putter ting i munnen, personer som har det travelt mens de spiser og personer med svelgevansker er de som er mest utsatt, sier Audun Langhelle, sjeflege i Norsk Luftambulanse. Som en del av sin doktorgrad testet han hvilken metode som var mest effektiv for å fjerne et fastsittende fremmedlegeme hos bevisstløse: Den såkalte Heimlich manøveren, som var anbefalt metode, eller vanlige brystkompresjoner som benyttes ved hjerte-lungeredning.
To fluer i en smekk
Studien ble utført på 12 nylig avdøde personer etter mislykket gjenoppliving. Langhelle målte hvilken metode som ga det høyeste trykket i luftrøret. Dette lufttrykket har betydning for å få opp fremmedlegemet. Langhelles studie konkluderte med at vanlige brystkompresjoner, som er en del av hjerte-lungeredning hos personer med hjertestans, fungerte bedre enn Heimlich manøveren, som går ut på å gi støt mot mellomgulvet. - Ved å benytte brystkompresjoner i slike situasjoner slår man flere fluer i en smekk. For det første er metoden en del av vanlig hjerte-lungeredning som må settes i gang ved hjertestans, og for det andre er den mer effektiv for å fjerne et fastsittende fremmedlegeme. Dessuten er det mye enklere å gjennomføre, forklarer Langhelle.
Endret praksis
På bakgrunn av Langhelles forsking ble både norske og internasjonale retningslinjer for behandling av fremmedlegeme i luftveiene endret, og i dag er denne metoden den anbefalte ved behandling av bevisstløse personer som har satt noe i halsen. I dag er anbefalt behandling 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger. Før hver innblåsing er det viktig å se etter fremmedlegemet i munnen. - De siste retningslinjene har gjort det enklere å redde liv, sier Langhelle.
Må hoste
Han presiserer at voksne og barn over ett år som har satt noe i halsen og som fortsatt er ved bevissthet, skal behandles på en annen måte. - Dersom man selv klarer å trekke inn luft, skal personen oppfordres til å hoste. Men dersom personen har fullstendig blokkering, skal man veksle mellom å gi fem slag midt mellom skulderbladene og fem harde, raske støt opp mot mellomgulvet, som er den såkalte Heimlich manøver, forklarer Langhelle. Barn under ett år som er ved bevissthet skal gis fem slag mellom skulderbladene, snus, og gis fem brystkompresjoner.