Norge

Somaliske feminister på oslobesøk: - Sats på skole og karriere!

Somaliske feminister på Norgesbesøk oppfordrer norsksomaliske kvinner til å stå på krava og å fokusere på utdanning og karriere. Ubah Aden inviterte Maryan Qasim (t.v.) og Hodan Isse (t.h.)
 • Olga Stokke
  Olga Stokke
  Journalist
 • Vis Norge at dere er til å stole på. Somaliske feminister fra USA og England oppfordrer norsksomaliere til å satse på livet i Norge.

— Dere må vise det norske samfunnet at dere bidrar. Vise at dere er en del av løsningen, ikke en del av problemene. Fokuser på livet her. Vær lojal mot Norge. Det er deres ansvar å bidra til at samfunnet utvikler seg.

Hodan Isse snakker engasjert til et stort fremmøte av, hovedsakelig, unge kvinner med somalisk bakgrunn i Oslo. De kommer til Litteraturhuset for å høre somaliske feminister fra utlandet snakke om likestilling.

— Kvinner er sterke, men mange somaliske kvinner får ikke brukt potensialet sitt på grunn av klanen, en fetter, en bror. Men dette kan dere gjør noe med! Sett i gang! sier Hodan Isse.

Mange barn ingen hindring

Både Hodan Isse og Maryan Qasim som denne uken er på Norgesbesøk, er to høyt utdannede kvinner med somalisk bakgrunn som bor i henholdsvis USA og Storbritannia. Begge står på barrikadene for likestilling mellom kvinner og menn.

Isse har fire barn, en phd i økonomi, og er ansatt ved universitetet i Buffalo. Qasim Qasim har seks barn, er lege og politiker, og har hatt flere ministerposter i Somalia.

Ja, en del somaliske innvandrere sliter i Norge. Det har Aftenposten skrevet flere saker om. Men vi har også intervjuet dem som lykkes godt og som står på for det norske samfunnet og for å integrere andre. Her er en artikkel,og her en til, og hvis du klikker deg videre i lenkene i denne saken, kan du lese mer.

Det er Ubah Aden som har invitert Isse og Qasim til Norge. Aden har selv somalisk bakgrunn, er politisk aktiv for Arbeiderpartiet i Oslo og engasjert i flere verv ved siden av barn og jobb. Hun startet Midnimo Forum for å invitere til foredrag og debatt om brennbare temaer fremover.

— Jeg gjør dette fordi jeg vil vise mangfoldet, det er så mye negativt om somaliere. Jeg vil vise mine barn og andre at det negative ikke handler om dem. Ja, det er norsksomaliere som sliter, men ikke alle, sier Aden.

Hva er mest verdt i et patriarkalsk samfunn? En kvinne eller en kamel? Somaliske Hodan Isse bruker humor når sprer budskapet om likestilling.

Maryan Qasim har selv opplevd at det kan være vanskelig å komme til et nytt land som muslim, somalier og kvinne. Hun insisterer på at det er fullt mulig å kombinere dette. Før hun flyttet til Storbritannia bodde hun i Nederland.

Qasim understreker at det ikke bare er bagasje fra Somalia som tynger kvinner. Hun viser til at moskeer i Storbritanniapåvirker jenter til ikke å utdanne seg, holde seg hjemme etc.

— Men dere må leve som nordmenn i Norge, være lojale mot det landet dere bor i.

— Dere må vise barna mulighetene her, ta utdanning og arbeid. Når man får utdanningen betalt av skattebetalernes penger, må man betale tilbake og bli en god norsk borger. Hvis du gjør det, blir du også i stand til å støtte hjelpeprosjekter i Somalia, sier Qasim.

Klaner og menn

Hun fortalte norsksomaliske kvinner at hun aldri kunne blitt lege eller politiker hvis det hadde vært forbudt for kvinner i islam. Både Qasim og Isse presiserte at det er klaner og menn som holder kvinner tilbake. Det skal ikke kvinnene finne seg i, mener de.

-Jeg har utdannet meg, jobbet full tid og oppdratt fire barn. Det er blitt lange dager og mange kaffekopper , sier Isse.

Somaliske Maryan Qasim (t.v.) og Hodan Isse snakker engasjert om likestilling for norsksomaliske kvinner i Oslo.

Ubah Aden har selv opplevd mye motstand når hun har snakket høyt om likestilling, men det stopper henne ikke.

— Disse damene kan være døråpnere for oss slik at vi kan føre kampen videre. Jeg vil satse på våre barn, mange slites mellom to identiteter. Vi må hjelpe dem til å velge det beste fra den somaliske og norske kulturen.

På øverste hylle

Forskningsleder Cindy Horst ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) har forsket mye på somaliere i Norge og Somalia. Nå leder hun et prosjekt, GENSOM, hvor de har hentet inn 40 livshistorier og 50 dybdeintervjuer fra kvinner som har hatt en viktig posisjon i Somalia. Intervjuene er med eks-ministre, jurister, forfattere - politisk og sivilt engasjerte kvinner - i Mogadishu, Garowe i Puntland, Hargeisa i Somaliland, London, Toronto, Minneapolis og Oslo.

Horst sier at mange eldre kvinner snakker om at kvinners muligheter og posisjon var bedre under diktator Siad Barres regime enn nå.

Horst lot seg imponere over foredraget til Maryan Qasim.

— Hun er opptatt av hvor viktig det er å bli en god borger, at det i islam er viktig å bidra der man bor. Hun sa til norske, unge jenter og mødre at de kan bidra best i Somalia ved å være gode samfunnsborgere i Norge. Det er viktig at dette kommer fra en kvinne som er veldig respektert i det somaliske samfunnet.

Horst tror det er viktig å hente rollemodeller i denne generasjonen kvinner fra utlandet fordi dem er det få av i Norge.

— Neste generasjon gjør det kjempebra, døtrene til somaliere som kom til Norge på begynnelsen av krigen i 1991.

Les også

 1. Unge norsk-somaliere: Viktig at foreldrene våre jobber

 2. Halvparten av kvinnene fra Etiopia jobber. Fire av fem fra Somalia gjør det ikke.

 3. - Jeg kan ikke være somalier i Norge. Jeg må være norsksomalier.

 4. - Ressurssterke norsksomaliere må bli mer synlige

 5. Somaliere er frustrerte over Nav. Nav er enig med dem.

 6. Somaliere i Oslo føler seg ekskludert