Skal spille seg til lærdom

Steinbruddet du eier i Kina har sluppet gift rett i avløpet. Ledelsen der mener alt er i orden, for "slik har de da alltid gjort det". Tar du deg råd til å oppgradere renseanlegget, bygge helt nytt eller bare sjekke rutinene?

Dataspill er i ferd med å bli adskillig mer enn hoppende vaktmestre og nedslakting av monstre. Gjennom spillet Utviklingsinvestoren skal elever på videregående nå kunne lære både økonomi, norsk, engelsk, geografi og samfunnsfag.Sosialt entreprenørskap, også kalt lønnsom u-hjelp, er en kombinasjon av profitabel næringsutvikling og bærekraftig samfunnsutvikling. Spesielt etter at Muhammad Yunus vant fredsprisen for sitt arbeid med mikrokreditt, har denne utviklingsformen fått stadig mer vind i seilene.

Gratis.

Norfund er statens fond for sosialt entreprenørskap. For å gjøre seg selv kjent og skape forståelse for dilemmaene fondet står i, tar institusjonen nå i bruk dataspill. For en million kroner har selskapet Hyperlinkto skapt et spill som retter seg mot elever og lærere i videregående skole. Spillet er gratis, og over påske blir det tilgjengelig for alle via Norfund.noDu starter med 100 millioner fiktive kroner, som skal investeres i 4-5 prosjekter i utviklingsland. Ved hjelp av mentoren Nora, og gode råd fra videosnutter med utviklingsminister Erik Solheim og Norfunds styreleder Kristin Clemet, ser det hele i starten greit og oversiktlig ut.

Trøbbel i Kina.

Men ganske snart får du en telefon fra en kritisk journalist, som vil ha din kommentar til at Norfunds steinbrudd "Dugout" i Kina har sluppet ut giftige kjemikalier. Barn er skadet. Du kan forsøke å si "Ingen kommentar", men medietrykket er så stort at du blir tvunget til å reise ned for å finne ut av saken. Når du er vel fremme forklarer informasjonssjefen på bedriften at alt er såre vel, og avviser beskyldningene. Ja, det har kanskje vært et utslipp, men å skylle utslipp ut i elva har de da drevet med i alle år. Slik gjør alle bedriftene det her.

Du bestemmer.

Ingen arbeidere er skadet. Du kan velge om du vil sjekke om arbeiderne har en alternativ historie. Det har de, men de er fornøyde og gir ingen klare svar. Informasjonssjefen er heller ingen tydelig skurk. Til slutt må du velge om du vil bruke ekstra penger på å rense bedriften eller bare sjekke rutinene. Andre alternativer er å skifte ut ledelsen, eller kanskje bruke pengene på et av de andre prosjektene du også er ansvarlig for. Gir et miljøtiltak her valuta for pengene? Til slutt får du poeng både for økonomisk, sosialt og miljømessig resultat.

Vanlig i USA.

— Vi har laget et spill der ingenting er enkelt. Man kan ha de beste intensjoner, og likevel kan det gå galt, sier produsent Annette Høeg-Mikkelsen i Hyperlinkto. Hun har arbeidet i 20 år med e-læring, som spesielt brukes av bedrifter til intern opplæring. Sammen med tekstforfatter Øistein Skeie har hun akkurat kommet tilbake fra en dataspillkonferanse i San Francisco. Der er trenden klar i retning av at spill blir brukt i stadig flere seriøse sammenhenger.

Frihet viktig.

— Alle liker å leke. Hvis man greier å bruke spillutviklernes erfaring til å få folk i gang med å samle informasjon og reflektere, kan læringen sette seg kjappere, tror Skeie.Høeg-Mikkelsen mener friheten i et spill er viktig.

Morsomt å feile.

— Når jeg må arbeide for mine gevinster og min informasjon, blir det morsomt. Noen ganger går investeringene bra, men andre ganger er det kanskje også morsomt om man blir frustrert og gjør feil. Det viktige er at du er aktiv i stedet for at du bevisstløs trykker på neste-knappen, sier hun.Spillet ble lansert på Norfunds 10-årsjubileum på Stratos i Oslo i går. Over påske får skolene tilgang til det. Den elevgruppen som gjør det best, får en tur til et av Norfunds investeringsprosjekter som premie. I tillegg blir spillet tilgjengelig for publikum etterpå.