Fem mil fra toppen

Det aller gjeveste gjenstår før Petter Northug kan kalles den moderne skikongen. I morgen kan en ny barrière brytes.

Det bar rett opp på gullstol for Petter Northug etter nok en spurtseier i stafett. Tore Ruud Hofstad (f.v.), Eldar Rønning og Odd-Bjørn Hjelmeset kunne feir gull.

HAN VAR som et skadet dyr i bur, Petter Northug, da det var femmil i Sapporo for to år siden. Gjennom hele mesterskapet hadde han dokumentert strålende form. Det hjalp fint lite. Den siste konkurransen, selve manndomsprøven i langrennssporten, fikk han ikke lov til å være med på.

Isteden ble Petter sittende og dytte i seg vafler i Sjømannskirken lokaler sammen med meg og en kollega fra Adresseavisen.

–Dem som er i best form, skal gå, slo han fast før han lente seg bakover i stolen og fulgte løpet.

Klarere kunne det ikke sies.

Det var en vond dag for Petter. Selvsagt gledet han seg over gullet til Odd-Bjørn Hjelmeset og Frode Estils sølv, men han følte at han var på helt feil sted.

I morgen er han der han skal være – med startnummer på brystet ute i femmilsløypa.

I går kom enda et forvarsel om at han er i knallform.

«Er det i det hele tatt noen som er i stand til å stoppe ham mann mot mann?»

Nogo stort attåt.

Bare spør Axel Teichmann. Bare spør alle de 37000 tilskuerne som fulgte stafetten inne på skistadion i Liberec. Spør hvem som helst med interesse for langrenn og idrettsopplevelser med nogo attåt.

Petter Northug var så rå, så fokusert og så ertende suveren som bare han kan være på den siste etappen av stafetten.

Det tok ikke mer enn snaut to kilometer før han hadde tatt igjen Teichmanns 14,5 sekunders store forsprang ut fra stadion.

Resten ble en lek. En oppskriftsmessig en.

Som det alltid er når 23-åringen fra Meråker lukter gull.

Er det i det hele tatt noen som er i stand til å stoppe ham mann mot mann?

Spis, spis, spis!

Axel Teichmann forsøkte seg igjen i går og ble ydmyket og nærmest latterliggjort. Anders Södergren, Marcus Hellner, Giorgi di Centa og Eugeni Dementsjev har vært like sjanseløse tidligere. Ingen er i nærheten når Northug er i slag og det blir spurtduell i vanlig langrenn.

Men det er noe helt annet å gå 10 km enn 50 km. Om du føler deg pigg og fin halvveis, kan du møte låvedøren etter 35 km. Og da spiller det ingen rolle hvor mange gode opplevelser du har fra før. Da er det takk og farvel og godnatten midt på lyse dagen.

Å gå en femmil, uansett om det er intervall— eller fellesstart, krever at du stapper i deg mat. Normalt skal en langrennsløper spise dobbelt så mye som vanlig og hvile ekstra mye dagen før en slik kraftanstrengelse. Lagrene må fylles.

11 minutter bak. Om Petter har enorm selvtillit på kortere fellesstarter og stafetter, har han absolutt ikke grunn til å ha det på femmila.

Tre ganger har han gått denne distansen i verdenscupen. Alle gangene i Holmenkollen. Beste resultat er 12.-plassen fra i forfjor. I fjor endte han helt nede på 32. plass – over 11 minutter bak vinneren Anders Södergren.

Men husk på at alle disse løpene har vært intervallstarter. I morgen går de ut i samlet flokk. Midt i flokken: En seiersvant og revansjesugen spurtkanon med ambisjoner om å milsluker også.

Blir det et nytt gull, er han ikke bare VM-kongen av Liberec.

Da er han den moderne skikongen også.


Annonse:

flashObject.write("http://fil.nrk.no/nett-tv/data/flash/spiller.swf?type=sport&xml=http://fil.nrk.no/nett-tv/data/xml/sport_loop.xml&bane=http://fil.nrk.no/nett-tv/data/stillbilder/&link=http://www1.nrk.no/nett-tv/sport/referanse/aftenposten&target=_blank", { width:"176px", height:"137px", version:"8.0.0", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", bgcolor:"#fff", quality:"best"}, flashvars: {}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"NRK-banner"});