Norge

- Det er et par gutter som tenker å komme i skjørt

Under årets nyttårsball på Trondheim Katedralskole er kleskoden litt utradisjonell. «Kom som du er» står det i invitasjonen.

Illustrasjonsfoto Ondrejsustik/Scanpix

 • Adresseavisen
 • Espen H. Bjørgan

— Det er ikke noe vi har snakket så mye om, men jeg synes jo det er ekstremt, sier Solvor Mathiesen Gjerde, elevrådsleder og ballkomiteleder ved Trondheim Katedralskole.

— Jeg skjønner den drømmen om å være prinsesse for en kveld og alt det der, men det skal ikke være sånn at folk ikke føler seg velkommen fordi en kommer i en gammel kjole.

I Oslo leide vestkantskolen egen T-bane for å unngå limousinpress: T-bane til juleballet.

Kom som du er

Men det er ikke ballkjolehysteriet som er årsaken til at de har valgt «Come as you are» som tema for årets nyttårsball.

Slik lyder kleskoden i invitasjonen:

«Årets tema er «Come as you are!», som vil si at du kan kle deg akkurat slik du føler for! Har du en indre punker som vil frem, lei av kjønnsroller og stereotyper, eller trives du i det tradisjonelle? Vel, alt er innenfor denne kvelden! Vi tar inspirasjon av at verden blir mer og mer likestilt og åpen for at folk kan uttrykke seg selv.»

**Ved en skole i Bærum ble hele skoleballet kuttet ut:

Les også

Kutter skoleball på grunn av utseendepress

.**

Var mer klassisk i fjor

— Vi ville gjøre noe som viste forskjellen på elevene og representerte dem. Det er jo mye forskjellig folk her. I fjor hadde vi et mer klassisk ball-tema med kjoler, men i år hadde vi lyst på noe annet. En kan komme i akkurat det en vil, sier 17-åringen som går i andreklasse på studiespesialiserende.

— Men det er jo et poeng at vi ville ha et ball hvor alle kunne føle seg velkomne uten at det skulle være noe press rundt kjoler og sånt.

Hun forteller videre at antallet muligheter gjør at flere er litt usikre på hva de skal gå i, men at noen allerede har antrekket klart.

Si ;D-innlegg:

Les også

Skoleball handler om å ha en helt fantastisk kveld. Akkurat som vi ønsket oss da vi så på Askepott og High School Musical.

Donasjoner til Landsforeningen for lesbiske og homofile

— Det er et par gutter som tenker å komme i skjørt i hvert fall. Og noen jenter som vil komme i dress. Det hadde vært morsomt. Men en kan komme som en vil. Uansett om det betyr finstasen, hverdagsklær eller pysjen.

Selv om folk er blitt usikre på hva de skal gå i har tilbakemeldingene vært positive. I tillegg til den litt utradisjonelle kleskoden vil de også bruke ballet til å samle inn penger til Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

— Det er mye engasjement blant elevene her, og vi har lyst til å bruke det til noe positivt. Så får vi se hvor mye vi får inn. Vi har aldri gjort det før, så vi aner jo egentlig ikke.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Kristne skolelag vil omvende skeive elever

 2. SID

  Det jeg står for, er en selvfølge. Jeg burde hverken henges ut eller roses for det. | Kafia Mohamud

 3. SID

  «Det er tross alt bare en lapdance», tenkte jeg. Her er historien om en kveld jeg aldri vil glemme.

 4. A-MAGASINET

  Slik vil de lokke unge til klassisk musikk

 5. SID

  Spiller det noen rolle om noen har samme ballkjole som deg?

 6. KOMMENTAR

  Folk svarer ikke på invitasjoner. Noen avlyser i siste liten. Hvorfor?