Norge

Kongefamilien tente lys utenfor domkirken

Lørdag kveld tente medlemmer av kongefamilien lys utenfor Oslo domkirke. Kronprinsesse Mette-Marit klarte ikke å holde tårene tilbake da barna tente lys ved alteret.

Dronning Sonja (t.v.), prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, Marius Høiby og kronprinsesse Mette-Marit var i Oslo domkirke og tente lys for terrorofrene fredag.

Lørdag har en strøm av mennesker tent lys i Oslo domkirke i sorg og ettertanke dagen etter terrorangrepet. Lørdag kom også kronprinsparet med barna og dronning Sonja til kirken for å tenne lys.

Forsamlingen i Oslo domkirke var ikke klar over at medlemmer av kongefamilien ville komme for å tenne lys lørdag kveld. Hele forsamlingen reiste seg da de entret kirken. I minuttene før gikk praten langs kirkebenken i ett om gårsdagens hendelser. Mange hadde spørsmål, og mange søkte trøst i å være samlet.

Pratet med barna

Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus tente telys ved alterkanten, med hjelp fra far og farmor. Kronprins Haakon strøk minstegutten over kinnet mens han tente lyset til minne om de mange som mistet livet i fredagens hendelser. Kronprinsesse Mette-Marit måtte tørke tårene utenfor kirken, mens hun trøstet eldstesønnen Marius.

Prinsesse Ingrid Alexandra (t.v.), kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit samlet seg ved blomstene og de norske flaggene utenfor Oslo domkirke lørdag. (Foto: Vegard Grøtt / Scanpix)

Etter lystenningen satte den svartkledde kongefamilien seg samlet en stund på fremste kirkebenk. Deretter gikk de ut og så på havet av blomster som har vokst fram ute på domkirkeplassen. Lille prins Sverre Magnus plukket opp et lite norsk flagg som lå på plassen, foreldrene leste opp fra brev som lå sammen med blomstene.

Trøstet hverandre

Dronning Sonja hadde tårevåte øyne da hun forlot kirken. Utenfor domkirken hadde hun en kort samtale med domprost Olav Dag Hauge i Oslo domkirke, før kongefamilien dro samlet fra plassen.

Mennesker i alle aldre var samlet i domkirken, og hundrevis av små telyse var tent.

– Det er godt å komme et sted hvor det er litt rolig for å bearbeide sjokket, sier Jakob Strande som var i kirken sammen med familien.

Familier, venninner og turister trøstet hverandre i kirkerommet. En kunne kjenne lukten fra stearin gjennom den varme trykkende luften. Folk gikk stadig og tente lys.

– Det er fint at kongefamilien viser delaktighet. Det tror jeg betyr mye for de som har mistet noen. For oss personlig er dette en av de fattigste måtene vi kan vise vår medfølelse på, sa Strande.

Kongen, dronningen og kronprinsen besøkte også pårørendesenteret på Sundvolden lørdag ettermiddag. Søndag skal hele kongefamilien delta på søndagsgudstjenesten i domkirken.

Mange oppsøkte Domkirken lørdag, tente lys og la ned blomster. Se videoreportasjen under.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5