Norge

Dette bør du huske på om du skal til Hellas i sommer

Ekspertene råder reisende til å ta med kontanter til Hellas. Men foreløpig er det ingen grunn til å avbestille ferien.

  • Steffen Pedersen Øberg
  • Sigurd Bjørnestad
    Journalist

Hellas står på randen av en økonomisk kollaps. Siste nytt i saken er at greske banker holder stengt fra og med i dag og seks dager. Hva har det å si for sommerens Hellas-ferie?

Sjeføkonom: — Frykter for kollaps i betalingssystemet.

Bør jeg reise?

Hverken UD eller de største reiseselskapene fraråder dette foreløpig. Det ser heller ikke ut som at dette kommer til å endre seg med det første.

– Jeg tror det blir en fin, gresk sommer for turistene. Jeg var på Kreta for litt siden og har aldri opplevd grekerne som mer gjestfrie. De gjorde alt for at vi skulle være fornøyd, sier Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Det ser foreløpig ikke ut som det er noen grunn til å frykte at Hellas-ferien skal gå i vasken.

Ving, Star Tour og Apollo forteller at deres reiser foreløpig går som normalt. Alle har løpende kontakt med kolleger på plass i middelhavslandet som ikke melder om problemer for turistene som er der nå.

Skal jeg ta med ekstra kontanter?

Dette er det store spørsmålet kundene har, ifølge reiseselskapene. Alle svarer det samme: Ja. Ta med ekstra kontanter, men bruk hodet.

Landssjef i Visa, Jens Nes, er klar på at de som reiser til Hellas bør ta med kontanter.

– Når bankene stenger har vi ingen kontroll på hva som skjer, sier han til Aftenposten.

Norges nest største bank, Nordea, oppfordrer folk til å ta med kontanter.

DNB på sin side anbefaler sine kunder å ta med kontanter for hele oppholdet. De er klare på at man ikke kan regne med å få tatt ut kontanter i det hele tatt.

Vil kortene virke?

Dette er det spørsmålet ekspertene har vanskeligst for å svare på.

DNB opplyser at de rett og slett ikke har mulighet til å forutsi dette. Jens Nes i Visa Norge sier betalingssystemet vil operere som vanlig, men at de ikke kan forutse hva som vil skje i Hellas.

Kommunikasjonssjef i Nordea Norge, Unni Strømstad, sier banken ikke har fått annen informasjon fra kortselskapene enn at teknikken knyttet til betalingen skal fungere i Hellas.

– Men det er usikkert om like mange som før vil akseptere kortene hvis bankene stenger, sier hun.

For det trenger likevel ikke være nok at teknikken virker. Hvis restaurantene eller butikkene føler seg usikre på om de får kundenes betaling inn på egen konto, kan de være motvillige til å aksepterer betalingskortene og kredittkortene.

Hva dekker reiseforsikring om jeg blir frastjålet kontanter?

– Det er greit å ta med seg ekstra kontanter, men man må være klar over at man da gjør seg mer utsatt, og må i sterkere grad ta forholdsregler, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring

Hun minner på at om man skulle bli frastjålet kontantene er det en maksgrense på erstatning på 3.000 kroner (340 euro) pr. person, og 6.000 kroner for en familie.

Synes du det er vrient å forstå hva som skjer med Hellas?

Les denne:

Les også

  1. Ni punkter som forklarer hva som skjer med Hellas

  2. Grekere tømmer kontoen i frykt for bankkollaps

  3. Norske Hellas-turister med euro i kofferten

Les mer om

  1. Hellas