Tar kraftig avstand fra islamist-demonstrasjon i Oslo

«Trist». «Fryktelig». «Viser støtte til en drapsmann». Slik reagerer profilerte norskpakistanere og Pakistan-eksperter på demonstrasjonen.

OPT_12823040_10156580040730557_418747585_o_doc6or4ml3sfip8v12jrb-ODEbc_0Tgp.jpg

Aftenposten skrev tirsdag om en demostrasjon ved den pakistanske ambassaden på Frogner i Oslo i helgen der over 100 mennesker deltok til støtte for den nå avdøde islamisten Mumtaz Qadri.

— Jeg mener dette er fryktelig. Det viser støtte til en drapsmann, sier Laila Bokhari til Aftenposten.

Hun har for tiden permisjon fra jobben som statssekretær ved Statsministerens Kontor, der hun har jobbet som sikkerhetskoordinator. Hun har tidligere forsket på terrorisme og religiøs ekstremisme og vært ansatt på den norske ambassaden i Islamabad.

Les mer om helgens demostrasjon her:

Les også

Norskpakistanere i støttemarkering for islamistisk drapsmann

— Enormt trist at man ser dette i Norge

Mumtaz Qadri ble nylig henrettet i Pakistan, etter å ha blitt dømt til døden for drapet på den liberale guvernøren i Punjab-provinsen, Salman Taseer.

Taseer ble drept etter å ha tatt til orde for å gjøre blasfemilovene i Pakistan mindre strenge.

«I Profetens tjeneste er selv døden akseptabel», sto det på urdu på en av plakatene i Oslo søndag.

Laila Bokhari, statssekretær i permisjon.

Bokhari var i Pakistan da drapet på Salman Taseer skjedde i 2011 og har siden fulgt saken tett.— Dessverre har det vært tusener, om ikke millioner, mennesker i lignende demonstrasjoner i Pakistan. Det er enormt trist at man nå også ser den typen støtte i Norge, sier Bokhari.

Chaudhry: - Dømt etter demokratiske lover

SV-politiker og tidligere stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry peker på at demonstrasjonen i Oslo er innenfor ytringsfrihetens grenser, men reagerer likevel sterkt på budskapet.

— Det er trist at man bruker en rettighet man har til å demonstrere for en som er dømt etter demokratisk vedtatte lover i Pakistan mens man aldri demonstrerte for ham som ble drept for å ha brukt sin ytringsfrihet, sier Chaudhry til Aftenposten.

SV-politiker Akhtar Chaudhry.

Chaudhry skriver også om Qadri-saken i sin blogg.SV-politikeren understreker at han prinsipielt er motstander av bruk av dødsstraff, men at loven må være lik for alle når dette tross alt er en del av det pakistanske rettssystemet.

— Jeg er veldig fornøyd med at staten Pakistan tok seg selv på alvor og kjørte en sak mot Qadri der de faktisk gjennomførte hele prosessen, sier Chaudhry.

Høyre-politiker: Tar avstand fra demonstrasjonen

Også stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) tar avstand fra demonstrasjonen i Oslo søndag.

— Denne demonstrasjonen var tydelig til støtte for gjerningmannens handlinger og ikke i mot dødsstraff generelt. Vi må ta klar avstand fra slike paroler og holdninger, sier Kapur til Aftenposten.

Mudassar Kapur (H)

— Jeg synes også det er bra at Islamsk Råd Norge i denne sammenheng har vært raskt ute med å avklare at de ikke støtter demonstrasjonen. Dette er samtidig en påminnelse om viktigheten av forebyggende arbeid, sier han.Dette er noe av det utenlandske lærde som er invitert til Norge står for:

Les også

«Konevold er en privatsak», «Flerkoneri tillatt», «HIV er en straff fra Allah» og dødsstraff for homofili og utroskap

Professor: Stor og farlig sak i Pakistan

Arild Engelsen Ruud, professor i Sør-Asia-studier ved Universitetet i Oslo, sier blasfemi er blitt en stor og farlig sak i Pakistan.

— Antallet anklager om blasfemi er økende og flere andre personer er blitt drept av islamister etter slike anklager de siste årene, sier Ruud.

Spesielt personer i minoritetsgrupper i Pakistan er ifølge Engelsen redde for å bli utsatt for anklager om blasfemi og må i mange sammenhenger være forsiktige med hva de gjør. Det kan være bare småting som skal til for at blasfemi-beskyldninger hentes frem.

— Jeg var i Pakistan nylig. I en bokhandel fikk vi beskjed om at vi ikke måtte legge bøker på gulvet. Det kan dels være snakk om tradisjon og respekt for det skrevne ord, men det handler også om religion: enhver bok kan tenkes å inneholde ordene «Allah» eller «Muhammed». De skal ikke på gulvet, for det kan medføre anklager om blasfemi, sier Ruud.

- Latent islamisme i befolkningen

Ruud understreker at de aller fleste som bor i Pakistan ikke er islamister, ikke er voldelige og lever helt vanlige dagligliv.

— Men det er en form for latent islamisme. Folk definerer i veldig stor grad religion som en del av sin identitet, og det er en varhet når det gjelder islam som gjør at man lett definerer ting som krenkelser. Dermed er det strenger å spille på.

I forbindelse med begravelsen til Mumtaz Qadri er det rapportert om demonstrasjoner med opp mot 100000 deltagere.

Ruud peker på at tallet kanskje ikke er så stort som man først kan få inntrykk av om man tar høyde for at de største byene i Pakistan har ti-femten millioner innbyggere.

— Islamistene er godt organisert og har relativt mye penger. De har kjernegrupper av dedikerte aktivister men kan også få med mange for eksempel ved å mobilisere de som eier busser, påpeker Ruud.

Denne helgen demonstrerte over 100 islamister i Oslo til støtte for den nå avdøde Mumtaz Qadri.

- Det er nytt skritt i en feil retning. Men jeg ser også at det er mange innen det norske, muslimske miljøet - sannsynligvis langt flere - som synes dette er helt forferdelig.

Ahmadiyya-muslimene har bygget Norges største moskébygg på Furuset, men føler seg ikke trygge: