Foreign Policy: Rasmus Hansson og Mette-Marit blant verdens ledende tenkere

Miljøpartiet de Grønnes leder Rasmus Hansson og kronprinsesse Mette-Marit har havnet på tidsskriftet Foreign Policy Magazines liste over årets hundre ledende tenkere.

Rasmus Hansson (62) er Miljøpartiet De Grønnes første stortingsrepresentant etter at biologen og miljøverneren havnet på Oslo-benken i 2013.

Det anerkjente tidsskriftet presenterte mandag listen The 100 Leading Global Thinkers of 2016.

Der er Hansson plukket ut som en av 15 i kategorien beslutningstagere.

Andre navn på listen er blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Tysklands statsminister Angela Merkel og USAs tapende presidentkandidat Hillary Clinton.

– Bør være en øyeåpner

– Jeg er selvsagt svært glad for å motta denne prisen. Den tar jeg imot på vegne av den voksende grønne, globale bevegelsen som vi nå ser i Europa og i hele verden. Det bør også være en øyeåpner for norske politikere om at miljøpolitikk kommer til å komme stadig høyere på agendaen i årene som kommer, sier Hansson selv i en kommentar til plassen på listen.

I godt selskap. Blant verdens fremste beslutningstagere: Rasmus Hansson.

Mette-Marit på mogulliste

Kronprinsesse Mette-Marit figurerer i kategorien moguler. Det viser til mennesker som har sørget for å finansiere gode løsninger og tiltak mot sosiale, økonomiske eller miljørelaterte problemer i verden.

Mette-Marit er listet sammen med Melinda Gates og Kate Roberts. Alle tre anerkjennes for partnerskapet Maverick Collective som arbeider for fattige jenter og kvinners helse og muligheter verden over. Initiativet ble lansert i mai i år.

Bill og Melinda Gates i audiens på Slottet i 2009 sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Kronprinsessen og Melinda Gates er to av tre initiativtagere bak Maverick Collective som arbeider for fattige jenter og kvinners helse og muligheter i verden.

Kronprinsessen: – Glad og stolt

– Jeg er glad og stolt over hva vi har fått til med Maverick Collective. Prosjektene som drives gjennom dette partnerskapet har allerede fått stor betydning for rundt 300.000 kvinner i ulike deler av verden. Blant annet er et av våre prosjekter nå det største i India for å bekjempe vold mot kvinner, sier kronprinsessen i en kommentar til listen.

– Det at Foreign Policy Magazine velger å sette fokus på kvinners rettigheter gjennom nye globale løsninger er en stor ære. Jeg har jobbet med dette prosjektet lenge, og det har vært hardt – men motiverende arbeid. Det er en reise som har betydd mye for meg personlig, og jeg er glad for å kunne bidra, sier kronprinsessen.

Proud of @Mav_Collective today. Shows that women need to be at the centre of global solutions. @KateRobertsPSI https://t.co/UUM59fO5Dn

Rasmus Hansson ble valgt ut blant annet for hans gjennomslag for at Statens pensjonsfond utland – også kalt oljefondet – i 2015 trakk seg ut av kull, samt for at regjeringen i sommer fastslo at Norge skal bli karbonnøytralt innen 2030.

  • Rasmus Hanssons seks tips til en miljøvennlig jul
  • Bli klimaklok – nyheter og klimaskolen på #klodenvår