Norge

Kong Harald skrev historie i Antarktis

DRONNING MAUD LAND (Aftenposten): Tirsdag kveld ble det igjen skrevet «første-gang-historie» i Antarktis. Kong Harald er første monark som har satt sine ben på kontinentet.

  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

Etter ni bråkete timer over Sørishavet fra Cape Town landet det norske herculesflyet «Nanna» på blåisen ved Trollstasjonen tirsdag kveld.

Antarktis viste seg fra sin vakreste side og tok imot kongen i strålende sol, 10-12 kuldegrader og vindstille.

I tre døgn skal Kong Harald, klimaminister Tine Sundtoft og justisminister Anders Anundsen være gjester på Trollstasjonen, den norske helårige forskningsstasjonen i Dronning Maud Land.

De skal lære om norsk og internasjonal is— og klimaforskning i verdens mest ugjestmilde område.

Ventet i 76 år

Kong Harald landet i Antarktis etter en lang tur med herculesflyet «Nanna». Foto: STEIN J. BJØRGE

Det tok 76 år fra Stortinget, i all hast rett foran nesen på Hitler-Tyskland, erklærte anneksjon av Dronning Maud Land, før en norsk konge satte sine ben i Norges isrike— oppkalt etter Kongens farmor.Vedtaket i 1939, hvor Norge krevet delen av Antarktis mellom 20 grader vest og 45 grader øst, var enkelt og greit: ”…det landet som ligg innanfor denne stranda og det havet som ligg innåt, blir dregen inn under norsk statsvelde”.

Den gang var kong Haakon konge i Norge. Norske redere tømte Sørishavet for hval og polfarerne ble dyrket som nasjonens helter.

Endelig en god miljønyhet:

Les også

Ozonlaget legger på seg

Frosset is-krav

Fra Aftenpostens førsteside 14. januar 1939.

Det var kun Storbritannia som anerkjente Norges krav. I 1959 ble Antarktistraktaten undertegne. 12 land ble enige om å vie Antarktis til vitenskap og hindre militær aktivitet og de ble enige om å legge suverenitetskravene ”på is”. Totalt har drøyt 40 land nå undertegnet.Det er altså ikke formelt for å hevde norsk suverenitet at kong Harald besøker Antarktis. Men akkurat som da Jens Stoltenberg som første norske statsminister var der i 2008, viser besøket tilstedeværelse.

Klima— og miljøminister Tine Sundtoft sier poenget med besøket er tredelt:

— For det første for å markere 10-års jubileet for åpningen av Norges første helårs forskningsstasjon i Antarktis, Troll. For det andre for å understreke betydningen av forskningen for forvaltningen av Antarktis. For det tredje betyr det mye for meg å komme til Antarktis i klimaåret 2015. Antarktis spiller sammen med Arktis en nøkkelrolle i det globale klimasystemet, sa Sundtoft.

Nordmenn først og først

Antarktis historie er full av første-gang-hendelser. Og nordmenn troner øverst på rekordlisten.

Samene Per Savio og Ole Must var de første som overnattet på land i Antarktis i 1898, Roald Amundsen var førstemann som gikk til Sydpolen 1911, Bernt Balchen var den første som fløy dit i 1929, Caroline Mikkelsen var første kvinne i Antarktis i 1935, Liv Arnesen var første kvinne som gikk til Sydpolen i 1994 og dronning Sonja var første dronning som besøkte Troll og Antarktis i 2005.

Og nå er altså Kongen første konge i isødet.

Les også:

Les også

Kongen til Antarktis ti år etter dronningen

Video: Kongefleip med dronning Sonja går verden rundt

Etter en lang tur fra Cape Town over Sørishavet landet det norske herculesflyet «Nanna» på blåisen ved Trollstasjonen. Foto: STEIN J. BJØRGE