Norge

Lastebilsjåfør i dødsulykke med 11-åring hadde ryggekamera

NØTTERØY (Aftenposten) Lastebilsjåføren som rygget på en skolejente (11) slik at hun døde er siktet for uaktsom kjøring.

De 200 elevene ved Brattås skole gikk klassevis opp til ulykkesstedet der en 11 år gammel jente omkom.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

En 11 år gammel jente kom syklende på vei til skolen da hun omkom i sammenstøtet med lastebilen 500 meter vest for Brattås skole sør på Nøtterøy.

Lastebilen skulle levere et lass jord og rygget på gang- og sykkelveien da den tragiske ulykken skjedde like etter klokken 08 om morgenen torsdag 15. september.

Lastebilen som var innblandet i dødsulykken torsdag har ryggekamera, har politiet fått opplyst.  • Jente (11) omkom på skoleveien

Politiet tok beslag i sjåførens førerkort etter ulykken og karakteriserte det som et rutinemessig beslag. Fredag kom så meldingen om at han er siktet for brudd på Veitrafikklovens paragraf 3, den såkalte aktsomhetsbestemmelsen:

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Mistanke om uaktsomhet

– Han er siktet fordi det er skjellig grunn til mistanke om overtredelse av veitrafikklovens paragraf 3, det vil si at han har opptrådt uaktsomt, sier politiadvokat Nina Magnussen Røed til Aftenposten.

– Kan siktelsen bli utvidet?

– Det vurderer vi fortløpende. Foreløpig jobber vi med å samle all informasjon og så vil vi vurdere om det er grunnlag for å endre siktelsen.

– Har lastebilen ryggesensor?

– Etter det vi har fått opplyst er dette en ny lastebil som er utstyrt med ryggekamera.

I lovverket er det for øvrig en egen bestemmelse om rygging, paragraf 11 i forskrift om kjørende og gående trafikk:

«Den som rygger eller vender, har vikeplikt for annen trafikant. Er utsikten ikke tilstrekkelig, må det ikke foretas rygging eller vending uten at en annen passer på eller fører ved selvsyn har forvisset seg om at det ikke kan oppstå fare eller skade».

Minnestund

Fredag morgen arrangerte 11-åringens skole en minnestund. Tause gikk elevene fra Brattås skole og de få hundre meterne opp til stedet hvor Julie (11) døde på vei til skolen torsdag morgen.

Fredagen startet med en felles samlingsstund for alle elevene, før de ble samlet i klassene.

Rektor Kari Staalvik.

– Elevenes behov er forskjellige. Lille Julie er borte. Det oppleves veldig meningsløst å miste en så god og nydelig, liten jente på den måten. Det er vanskelig å begripe dette, og tankene går selvfølgelig til familien, sa rektor Kari Staalvik mens hun kjempet mot gråten.

I går ble foreldrene oppfordret til å komme til skolen.

Samtidig åpnet Nøtterøy kirke og idrettshuset i grenda Tømmerholt dørene for at unge og foreldre kunne søke sammen i sorgen.

– Dette er en ulykke som har gått inn på alle, sier Staalvik.

Les mer om

  1. Ulykker
  2. Nøtterøy