Hårek Elvenes (H): – Hvordan kan Robert Mood snu så lett?
– For få år siden støttet Robert Mood en hær med mye tungt utstyr som artilleri og stridsvogner. Nå sier han: Dette er ikke fremtiden. Hvordan kan han snu så raskt? spør Hårek Elvenes (H).
Aftenposten har dybdeintervjuet Robert Mood om Regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret. Som han er skeptisk til. Og om kronikken han nylig hadde på trykk i Aftenposten, der han stiller spørsmål ved om Norge fortsatt skal planlegge et forsvar med hodet i sanden.
I kronikken sier Mood at man må frigjøre seg fra tanken om å flytte tungt materiell titalls mil for at det skal kunne skyte noen kilometer mot et mål.
– Hvordan snu så radikalt på kort tid
Hårek Elvenes er Akershusrepresentant på Stortinget for Høyre, men opprinnelig nordlending. Han reagerer sterkt på Moods nye signal.
For da Robert Mood var hærsjef i 2007, støttet han innretningen på Hæren, med fokus på tungt, mekanisert materiell. Nå sier han at vår tunge, mekaniserte hærstruktur, «som med minimal sannsynlighet vil klare å være på rett sted til rett tid,» ikke er svaret på fremtidens utfordringer.
– Jeg stusser over at han har snudd så radikalt på så kort tid. At det han snakket om som den beste løsningen, med reaksjonsevne og tilstedeværelse med tungt materiell, allerede har gått ut på dato. Skifter de fagmilitære rådene så raskt,blir det vanskelig å planlegge forsvar, sier Elvenes.
Han mener dette viser hvor lett det er å gjøre store feilinvesteringer.
– Hadde ikke noe alternativ den gangen
Robert Mood kjenner igjen det han uttalte i 2007.
– Problemet den gang var at vi ikke fant et alternativ til Hærens innretning, som var modent. Vi måtte se på det vi hadde og gjøre det beste ut av det. Vi valgte å fase ut stridsvognene av typen Leopard 1, og i stedet modernisere Leopard 2, for å få mest ut av landmakten, sier han.
– I dag finnes modne våpensystemer som gir helt andre muligheter. Vi har presis, langtrekkende ildkraft, som også norsk forsvarsindustri leverer på. Vi må finne måter å koble sammen hær med skip og fly som er i luften, som mer effektivt kan levere ildkraft, sier Mood.
Dagens hærsjef redd for at pengene blir satt på vent
Odin Johannessen er mer opptatt av at Hæren skal utredes enda en gang enn å gå i klinsj med Robert Mood.
– Det er i løpet av de siste åtte årene gjort flere grundige utredninger av Hæren, senest i 2015, i forbindelse med utvikling av Forsvarssjefens fagmilitære råd. Disse utredningene viser at den norske landmakten må være tilpasset våre allierte. Organisering, kompetanse, materiell og teknologi må være gjenkjennbart for dem vi skal samarbeide med, skriver Johannessen i en epost.
– I tillegg må Hæren, sammen med resten av Forsvaret, utgjøre en krigsforebyggende terskel som kan yte relevant motstand, slik at NATO velger å støtte Norge i en konflikt.
– Svaret er å følge opp vedtakene som er gjort for Hæren
– Svaret på Hærens behov er det vi har i dag, pluss å følge opp de moderniseringsbehovene som er vedtatt, sier Odin Johannessen, generalmajor og generalinspektør for Hæren.
– Jeg deler altså Moods syn på hærens størrelse og at vi må utvikle oss i takt med den teknologiske utviklingen, men jeg er ikke like skeptisk til moderne robuste plattformer som gjør oss i stand til å samarbeide med allierte og evne til å forsvare eget territorium, sier generalmajoren.
Aftenposten har bedt ham utdype mer nøyaktig hva slags materiell og teknologi han tenker på. Det ønsker han ikke å gjøre, men overfor Forsvarets forum har han beskrevet at dette handler om moderne artilleri, stridsvogner og kampluftvern. Det siste støtter også Robert Mood full ut.
- «Vi må ikke forledes til å tro at det finnes snarveier til forsvaret av landet vårt.» Det skrev hærsjef Odin Johannessen i en kronikk i Aftenposten i juni.
- Onkelen til Kåre Willoch var skipper på panserskipet «Eidsvold» på Narvik havn den 9. april 1940.
Familien vil at han skal få Krigskorset med sverd for sitt modige «nei» og dramaet han opplevde.