Norge

Oslos nye skolebyråd: - Lærerne skal vurdere hvor mye lekser elevene skal ha

Tone Tellevik Dahl (Ap) vil ikke love en leksefri skolehverdag.

6N1A6900-20150914-232611-E27387_doc6m97stsvzb6deaknjtl-vIVr1ampOj.jpg
 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz
  Journalist

— Jeg har fått med meg debatten om at førsteklassinger sitter en-to timer med lekser daglig, men skal man bli god på skolen, så må man øve. Gjennom lekser får elevene øvd på pensum. Nå skal jeg bli bedre kjent med Oslo-skolen fra innsiden for å vurdere endringer, sier Tone Tellevik Dahl (Ap)

Onsdag formiddag tok hun over kontoret til avtroppende skolebyråd Anniken Hauglie (H), som en av Oslos syv nye byråder.

Den nye kunnskapsbyråden har selv to sønner som er elever i Oslo-skolen, og vet at elevene får mye lekser. Likevel vil hun ikke love skoletrøtte elever mindre hjemmearbeid. Hun overlater dette langt på vei til lærerne.

- Vi stoler på at lærerne klarer å gjøre gode vurderinger på hvor mye lekser elevene skal ha. Vi vil riktignok forsøke med ulike undervisningsformer, men det er alltid lærernes plikt og oppgave å vurdere leksene, sier Tellevik Dahl.

- Blir det mer leksehjelp nå?

— Vi viderefører dagens ordning med leksehjelp. Ambisjonen om at flere skal benyttes seg av AKS, vil gjøre det mulig for flere å motta leksehjelp enn i dag.

- Når kommer den såkalte heldagsskolen, der elevene gjør leksene på skolen?

— Byregjeringen har ikke lagt opp til innføring av heldagsskole i denne perioden. Hovedfokus nå er å bygge opp en økt lærertetthet, for å sikre tidlig innsats og dermed kunne forebygge frafall på en bedre måte.

Mindre rapportering

I tillegg til å øke antall lærere for de yngste elevene og gjøre osloprøvene frivillige, ønsker den nye byråden at lærerne tilbringer mer tid i klasserommene med elevene.

— I dag bruker lærerne litt for mye tid på administrasjon og registreringsarbeid. Nå blir det mindre rapportering, slik at lærerne får mer tid til elevene i klassen, sier Tellevik Dahl.

Den nye byregjeringen har allerede lovet å avskaffe de obligatoriske "Oslo-prøvene" i byens skoler.

- Blir det slutt på kartlegging av elevene?

Det vil fortsatt være obligatoriske prøver og elevene skal fortsatt kartlegges. Lærerne tester jo elevene hver eneste dag gjennom undervisningen, men nå blir det større valgfrihet for lærerne om hvordan de skal sikre kunnskap om elevenes faglige utvikling, svarer byråden.

Mer satsing på yrkesfag

Byråden vil nå satse mer på yrkesfag og sørge for at færre faller fra yrkesfaglig linje.

-Vi trenger at flere velger yrkesfag.Vi har høye ambisjoner for yrkesfag og skal ta opp kampen mot frafall. Det betyr at viskal satse mer på lærlinger og at vi skal gjøre mer for å finne lærlingplass til elevene.

Hør Trine Eilertsen, Sarah Sørheim og Thomas Boe Hornburg diskutere den ferske byråden i ukens podcast Aftenpodden. Har du Iphone? Abonner via denne lenken.

Les også

 1. Raymond Johansen hentet den viktigste byråden fra familien

 2. Oslo skal prøve å fjerne hjemmelekser

 3. Halve barnehageløftet til byrådet blir oppfylt av private

 4. Ti tegn på at Oslo-politikken nå dreies mot venstre

 5. Tar eiendomsskatt på vestkanten,innfører gratis AKS på østkanten

 6. Nå starter den rødgrønne dragkampen om Osloskolen