Norge

Lykkelig på 9,2 kvadratmeter

Han har alt han trenger i sin bittelille enebolig.

Jay Shafers hus har et soverom med plass til to i andre etasje i sitt miniatyrhus. Foto: Tumbleweed Tiny House Company

  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Amerikanske Jay Shafer har bodd i et to etasjes hus som er mindre enn de flestes bad i ti år nå.

— Min avgjørelse om å bo på bare 9,2 kvadratmeter ble tatt fordi jeg tenkte på hvilken innvirkning et stort hus ville ha på miljøet, og fordi jeg ikke ville sitte på mye ubrukt eller ubrukelig plass, sier Shafer på sin hjemmeside.

Kolleksjon med små hus

Shafer er designer med bærekraftig arkitektur og urban planlegging som spesialområde. Han har selv bygget den 9,2 kvadratmeter store eneboligen, og laget en hel kolleksjon av bittesmå hus under navnet Tumbleweed. Det største huset er på hele 71,5 kvadratmeter.

— Mine hus oppfyller alle huslige krav, uten at det krever mye tilbake. Den enkle, rolige livsstilen mine hus kan tilby er en luksus jeg er takknemlig for, sier Shafer.

Stue med peis

Selv bor han trangt, men godt, i sitt lille trehus plassert midt i en diger epleåker i Sebastopol, nord for San Fransisco. Huset har soverom i annen etasje, "stuekrok" (med to stoler og en miniatyrpeis), arbeidsbenk, kjøkken og bad.

Ønsker han gjester, er det plass til hele fire personer uten problemer. Og ønsker han å forandre utsikten, er det bare å kjøre avgårde med huset, som er på hjul.

30.250 kroner kvadratmeteren

Han har gjort husene og livsstilen som følger med til et varemerke, under navnet Tumbleweed Tiny House Company, og reiser USA rundt for å vise frem de bittesmå hjemmene. Det minste huset er på rundt 4 kvadratmeter og har en pris på ca. 121.000 norske kroner.

Les flere boligsaker på forbruker.no/bolig

Jay Shafer har selv laget drømmehuset på 9,2 kvadratmeter. Foto: JANINE BORGENSON