Norge

Klare for å droppe digitalkameraet

Seks av ti nordmenn vil droppe digitalkameraet for godt hvis det fantes en kameramobil med tilsvarende funksjoner, viser en fersk undersøkelse.

Stadig flere av oss legger det vanlige kameraet hjemme, og velger å stole på mobilen.
  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

Undersøkelsen viser også at mobilkameraet er det mest utbredte kameraet for nordmenn mellom 18 og 35 år.

Samtidig ligger Norge på Skandinavia-toppen i opplasting av mobilbilder til Facebook og andre sosiale nettmedier.

Fersk global undersøkelse

Tallene stammer fra en Internett-basert undersøkelse som er utført av InSites Consulting for Sony Ericsson i perioden 10. til 19. oktober i år. Undersøkelsen er gjennomført i 24 land med til sammen 4992 respondenter i aldersgruppen 18-35 år.

Hele 96 prosent av alle nordmenn i alderskategorien 18-35 har kamera i sin mobiltelefon, mens det tilsvarende tallet er 89 prosent globalt.

Samtidig svarer 82 prosent av nordmennene at de eier et vanlig digitalkamera. Kameraet på mobilen er med andre ord det mest utbredte kameraet blant nordmenn i denne aldersgruppen.

Seks av ti nordmenn svarer altså at de ville latt digitalkameraet bli hjemme for godt dersom det fantes en kameramobil med samme funksjoner som deres nåværende digitalkamera. Syv av ti ville benyttet mobilkameraet mer dersom det tok bilder med høyere kvalitet.

Nesten fire av ti, eller 36 prosent, velger å ta med seg mobilkamera fremfor digitalkamera på ferie.

Nordmenn på deletoppen

Undersøkelsen viser også noe om nordmenns vaner angående deling av bilder med andre.

Slik deling er det blitt lagt mye vekt på i de fleste nye mobiler, spesielt i de dedikerte kameramobilene. Nokia var tidlig ute med å legge inn ferdig delingsmodul til både Flickr og VOX, samt etter hvert deres egne nettportal for organisering av mobilt innhold, Ovi.

Sony Ericcson har også lenge hatt en ferdig, om enn noe enklere, kobling til Googles Blogger-tjeneste.

Samsung ligger litt etter, men har koblinger mot diverse sosiale nettverk via Fring og ShoZu.

Slik deling er på grunn av både mobilnett og WLAN langt enklere med en mobiltelefon, enn med et digitalkamera, selv om enkelte av disse også kommer med WLAN etter hvert.

Så mange som 65 prosent av nordmenn svarer at de benytter Facebook, blogger eller andre sosiale medier for å dele mobilbilder med andre. Tilsvarende tall for svensker og dansker er henholdsvis 37 og 56 prosent.

Trapper stadig opp kampen

Hittil har mobilkameraene hatt sine klare begrensninger i forhold til skikkelige digitalkameraer.

Oppløsningen i mobilkameraene er blitt bedre, det samme har optikken og programvaren som brukes til å måle lys og ikke minst komprimere og lagre bildefilene.

Til tross for også bedre kameralys og i enkelte tilfeller skikkelig blitz, sliter de fortsatt litt mer innendørs fotografering. Mye bevegelse i motivet kan også føre til en del uskarpe bilder.

I tillegg er det fortsatt mange mobilkameraer som sliter med at det tar et irriterende hundredel eller tre fra man trykker på knappen til bildet blir tatt.

Allikevel viser våre tester at flere av de nyest og mest avanserte kameramobilene holder i massevis for enkel og grei fritidsfotografering, under de fleste forhold.

Allikevel, Nokia med sine teknologispekkede kameratelefoner, for eksempel nye fra Nseries, og ikke minst Sony Ericsson med sine CyberShot-telefoner, nå sist med det nye flaggskipet med hele 8 megapiksler har virkelig noe å fare med når det gjelder å gi de tradisjonelle kompaktkameraene reel konkurranse.