Norge

Barna skulle forhindre vold

Norsk-palestinske barn i blodstenkede T-skjorter frontet demonstrasjonen «La Gaza leve» i går. –Barna ble med for å hindre at den skulle bli voldelig, vedgår Basim Ghozlan, forstander i Det Islamske Forbundet.

Norsk-palestinske barn, som sto like ved politisperringen, måtte evakueres av politiet fordi andre demonstranter kastet stein og raketter inn i opptoget.
 • Liv Berit Tessem
 • Hans O. Torgersen (multimedia)
 • Tone C.s. Thorgrimsen

Etter torsdagens gateslag ønsket Palestinakomiteen en fredelig demonstrasjon utenfor Stortinget i går. Et par tusen strømmet til for å vise sin støtte med palestinerne på Gaza, blant annet flere barn. Da demonstranter begynte å sende fyrverkeri mot politiet, måtte de evakueres av politiet.

Med hensikt.

Forstander i Det islamske forbundet, Basim Ghozlan, sier at barnas deltagelse i gårsdagens demonstrasjon var gjort med hensikt.

–Barna ble tatt med foran i demonstrasjonen for å hindre at den skulle bli voldelig, sier han.

–Alle må forstå at når barna er der, kan man ikke ty til vold, angrep, hærverk osv. De var nettopp foran i toget for å vise at vi hadde fredelige intensjoner med marsjen. Og demonstrasjonen forløp helt fint frem til vi skulle gå. Da var det en del mennesker som ikke ville forlate stedet. Noen kastet fyrverkeri, egg osv. Men dette mener jeg skjedde etter at selve demonstrasjonen var over, og flere var på vei derfra. Jeg mener selv demonstrasjonen var fin og velorganisert.

Små demonstranter.

–Vi gjør dette fordi vi tenker på barna i Gaza, de har ikke brød, de blir drept, sier Roa (13) og Jihad Mourad (11). De tilhører en arabiskklasse ved Rabitamoskeen, Det Islamske Forbundet, som var med og organiserte demonstrasjonen foran Israels ambassade i går. Barn i alderen fem til tretten år ropte taktfaste slagord som «Israel er terrorister!»

–Vi er ikke redde for å la barna gå først, alle vet at barna er med i toget og at dette er en fredelig demonstrasjon. Men vi er skuffet over at det utartet seg slik og at barna ble redde, sier Rima Yehya, mor til Roa og Jihad.

Barna har deltatt i flere lignende markeringer, og mener det er riktig å bruke et så teatralsk virkemiddel som blodstenkede T-skjorter fordi de identifiserer seg med skjebnen til venner og slektninger i Gaza.

Til tross for det store oppmøtet, var Øysten Grønning en av relativt få etniske nordmenn som var å se. Han har bodd i Gaza i halvannet år og arbeidet for det palestinske planministeriet. Han har nå meldt seg til tjeneste for Norsk Folkehjelp i håp om å delta i gjenoppbygging av det han selv var med på å etablere for tre og et halvt år siden.

–Jeg har fått kontakt med mine gamle kolleger, og de forteller at ødeleggelsene inne i Gaza er enorme, sier han.

En meter unna står Edda (6) sammen med mamma Kristine Barlow. Dette er Eddas andre demonstrasjon, og mamma hadde ingen betenkeligheter med å ta henne med på en fredelig markering.

–Men opp mot Israels ambassade beveger vi oss ikke.

Arrangementet ble formelt avsluttet ved Stortinget, men minst 1000 personer samlet seg bak parolen «Stopp Israels terror» og gikk opp til den israelske ambassaden.

Stein og raketter.

Straks de nådde krysset Uranienborg/parkveien gikk barna fra Rabitamoskeen frem mot politisperringen ved Uranienborgveien 2, der Fritt Ord holder hus. Demonstrantene presset på bak barna, og samtidig ble det kastet stein og nyttårsraketter mot politisperringene.

En hard kjerne av demonstranter og politi målte krefter i en drøy time. Stemningen steg og sank ettersom det israelske flagget ble brent og rakettene haglet inn over sperringene. Samtidig sto flere hundre mennesker i små grupper rundt om i Slottsparken, og ventet på at noe skulle skje. Etter hvert foretrakk en del av dem Litteraturhuset, hvor det var diktopplesning til støtte for Palestina.

Utenfor i Parkveien fortsatte Blitz-ungdom å slå taktfast på skarptrommer. Jubelen runget da en gutt klatret til topps i en lyktestolpe og veivet med det palestinske flagget. Da januarhimmelen var blitt mørk blå og kulden begynte å knipe i tærne, oppløste demonstrasjonen seg.

–Dette har vært en hard tørn, sier Nadeem Ishqair. Han er en av de 150 frivillige som med gul refleksvest sto arm i arm som menneskelige sperringer for å holde folkemengden tilbake. Også han tilhører Rabitamoskeen. Han syns demonstrasjonen var en fin opplevelse, og han er glad for fra støtten fra nordmenn til palestinerne på Gaza.

–Nå har vi gjort jobben vår, nå er det politiet sin tur til å ordne opp, sier han.

Tåregass.

I halv seks-tiden hadde politiet ved hjelp av armerte kjøretøy lukket demonstrantene inne, og holdt dem i sjakk ved hjelp av tåregass og hunder. Fra helikopter ba de menneskemengden i parken om umiddelbart å fjerne seg fra området. 130 personer ble innbrakt av politiet, 10 av dem er under 16 år, de yngste 13 år. Åtte ble pågrepet, seks for vold mot politiet og to for grovt skadeverk.

Senere på kvelden vandaliserte en annen gruppe barn og unge Oslos gater. En gruppe ungdommer som hadde kommet seg vekk, løp ned til Wessels plass bak Stortinget hvor de begynte å fyre av raketter mot Stortinget og Frimurerlosjen. De skjøt også mot politi til hest. En kvinnelig rytter ble skadet. Disse løp videre inn i Akersgata, kastet en søppelkasse inn i utstillingsvinduet til David Andersen, derfra løp de videre til Grensen og gikk løs på en tebutikk og en helsekostbutikk. Samtidig var ungdom fra Blitz på farten, og slo inn vinduer hos flere McDonaldsrestauranter.

En maskert Stein Lillevolden ble pågrepet og siktet for vold mot politiet allerede før demonstrasjonen var i gang.

Les også

"En skal være glad for at ingen av dem kom til skade"

Da demonstrasjonen var over ble ca. hundre demonstranter i går stripset opp av politiet og kjørt vekk i to store busser. Demonstrantene ble satt ut av spill ved hjelp av tåregass og politihunder.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5