Norge

Britisk variant av viruset kan være 10 til 50 prosent mer dødelig

Statsminister Boris Johnson under pressekonferansen fredag.

Enkelte beviser kan tyde på at den britiske virusmutasjonen er mer dødelig, ifølge Storbritannias statsminister Boris Johnson.

  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Fra før har britiske eksperter advart om at mutasjonen som først ble påvist i England i september, kan være langt mer smittsom enn andre koronavarianter.

– Det ser nå også ut til at det er noen bevis for at den nye varianten kan være forbundet med en høyere grad av dødelighet, sa Johnson på en pressekonferanse i Downing Street fredag.

Tynt grunnlag

Regjeringens øverste vitenskapelige rådgiver, Patrick Vallance, bekrefter at statistikken antyder høyere dødelighet, men understreker at datagrunnlaget foreløpig er tynt.

Han sier at blant 1.000 personer i 60-årene som blir syke av den første varianten av viruset, ventes ti å dø. Det tallet stiger til 13–14 med den nye varianten, ifølge Vallance.

Nick Davies, assisterende professor i matematisk modellering ved London School of Hygiene & Tropical Medicine, sier til BBC at et estimat om at dødeligheten øker med 30 prosent er usikkert.

– Vi tror det kan være hvor som helst mellom 10 og 50 prosent, ifølge vår analyse, sier han.

Han sier også at en rekke forskningsmiljøer har sett på dataene på en rekke forskjellige måter, og dessverre kommet til lignende konklusjoner.

Utbrudd i Norge

Nordre Follo kommune stengte fredag ned etter at det ble oppdaget et utbrudd av den fryktede britiske virusmutasjonen.

Nakstad er ikke overrasket over meldingene om at dødeligheten kan være høyere med det muterte viruset.

– Vi er kjent med at man mistenker dette, men det er foreløpig ikke godt dokumentert om det skyldes økt smittsomhet, eller om det kan ha sammenheng med endrede sykdomsfremkallende egenskaper. Vi blir derfor nødt til å følge nøye med på dette fremover, skriver Nakstad i en SMS til NTB.

Tredje smittebølge

Storbritannia er inne i sin tredje og hittil alvorligste smittebølge, med stadig nye rekorder i daglige dødsfall.

Fredag ble det rapportert 1.400 nye koronadødsfall i Storbritannia, og det totale dødstallet nærmer seg 96.000.

Over 38.500 personer er innlagt på sykehus med covid-19. Det er 78 prosent flere enn under den første smittetoppen i fjor.

Selv om smittekurven nå ser ut til å flate ut, er sykehusene i fare for å bli overveldet av koronapasienter.

Millioner vaksinert

Samtidig jobber myndighetene på spreng med å vaksinere så mange sårbare mennesker som mulig. Hittil har 5,3 millioner fått første vaksinedose, opplyser Johnson.

Regjeringen ligger dermed an til å nå målet om å ha vaksinert 15 millioner innbyggere i risikogrupper innen midten av februar.

Vallance tilføyer at det er stadig flere beviser for at vaksinene fra både Astra Zeneca/Oxford og Biontech/Pfizer er effektiv mot den nye varianten av viruset.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Storbritannia