Norge

Møtes av ambassade-ansatt på flyplassen

OSLO/MOSKVA (Aftenposten.no): Maria Amelie lander etter planen i Moskva i ettermiddag.

  • Nicolai Heyerdahl
  • Aftenpostens Korrespondent

Madina Salamova, kjent under forfatterpesudonymet Maria Amelie, fikk mandag morgen beskjeden hun har fryktet lenge: I dag blir hun uttransportert fra Norge.

På sine nettsider la Politiets Utlendingsenhet ut følgende melding mandag:

— Politiets utlendingsenhet har i dag startet retur av Madina Salamova, også kjent som Maria Amelie. Hun ble pågrepet da hun møtte til meldeplikt hos Politiets utlendingsenhet mandag morgen. Pågripelsen skjedde i rolige former. Hun vil bli uttransportert til Russland så raskt som mulig. PU vil følge henne på reisen til Moskva.

Norsk observatør til stede

Den papirløse 25-åringen blir fraktet med fly som går fra Gardermoen klokken 13.35, og lander på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva klokken 16.10 norsk tid. Der blir hun møtt av både russiske og norske myndigheter.

— Dette er primært en sak for russiske immigrasjonsmyndigheter. Men den norske ambassaden har fra tid til annen en person som observatør på flyplassen. Det vil vi ha også i dette tilfellet, på samme måte som ellers, sier Hilde Svartdal Lunde, ministerråd ved ambassaden i Moskva, til Aftenposten.no.

Ved passkontrollen på flyplassen blir hun møtt av en funksjonær fra russiske innvandringsmyndigheter (FMS), som sjekker identiteten og gir henne midlertidige oppholdsdokumenter.

FMS kommer trolig til å tilby henne et sted å bo.

Ministerråd Hilde Svartdal Lunde kan ikke svare på om Maria Amelie vil måtte reise tilbake til hjemstedet i Nord-Ossetia for å skaffe seg et pass som vil gjøre henne i stand til å forlate Russland igjen.

Fikk jobb i Norge

UDI vurderer for øyeblikket et utvisningsvedtak mot 25-åringen. Men informasjonsavdelingen i UDI kunne mandag formiddag ikke gi noe anslag på når det vedtaket eventuelt vil bli fattet.

Maria Amelie fikk forrige helg et jobbtilbud som kan sikre henne en rask retur til Norge. Hun ble ansatt som journalist i Teknisk Ukeblad, som ga henne et tilbud etter å ha diskutert saken på et redaksjonsmøte.

Men 25-åringen kan ikke søke om arbeidstillatelse før utvisningssaken mot henne er avgjort av UDI.

Når hun eventuelt søker en slik tillatelse, blir det gjennom den norske ambassaden i Moskva.

— Ved mottak av søknader om arbeids- og oppholdstillatelse, fungerer ambassaden som saksforberedende instans, forteller Svartdal Lunde.

Les også

  1. Lege: – Maria Amelies tilstand er alvorlig

  2. Flere støtter utsendelse av Maria Amelie

Mandag ettermiddag lander Maria Amelie i Moskva. Der blir hun møtt av både russiske og norske myndigheter.