Norge

Spiste kake, havnet på legevakten

Egg var ikke ført opp på ingredienslisten. Dermed endte familieselskapet med et kraftig allergisk anfall for Gabriel (2).

Gabriel (2) forsto heldigvis ikke så mye av hva som skjedde da han fikk allergianfall og måtte på legevakten. Men for mor Solfrid Johnsen Larsen var det en skremmende opplevelse. Foto: KRISTIAN JACOBSEN

  • Kristian Jacobsen (foto)

Les mer:

— Han ble blå over nesen og hovnet opp i ansiktet med én gang han hadde spist kaken. Det var skikkelig skummelt, sier Solfrid Johnsen Larsen til Stavanger Aftenblad.

Sønnen hennes, Gabriel, har kraftig eggeallergi, og familien leser alltid innholdsdeklarasjoner nøye. Derfor var det ingen alarmklokker som ringte da Gabriels besteforeldre kom på besøk og hadde med kake fra bakeriet på Coop Mega på Madla Amfi i Stavanger. Ingrediensene var tydelig listet opp, og egg var ikke en av dem. Likevel, etter tre små teskjeer begynte Gabriel å bli dårlig.

— Han er såpass allergisk at han risikerer å gå i anafylaktisk sjokk. Reaksjonen var så kraftig at vi dro rett til legevakten hvor han ble undersøkt og fikk antistoffer, sier Johnsen Larsen.

Menneskelig svikt

Dette skjedde en søndag. Dagen etter tok hun kontakt med en venninne som jobbet i butikken hvor kaken ble kjøpt.

— Jeg spurte om kaken inneholdt egg, og svaret var at ja da, det gjorde den, og de hadde fått en del henvendelser om den kaken tidligere, sier Johnsen Larsen.

Hun fikk etter hvert en forklaring fra butikksjefen om at den manglende merkingen skyldtes menneskelig svikt.

— Jeg ble til slutt oppringt av driftssjefen, som lurte på om de kunne sende meg et gavekort som plaster på såret. Da svarte jeg at de heller kunne sende meg en ny merkelapp slik at jeg fikk se at de hadde ordnet opp i rutinene. Det fikk jeg, og denne gangen sto det både at den inneholdt egg og spor av nøtter.

Familien Johnsen Larsen har ikke tatt sjansen på å kjøpe kaker etter denne hendelsen, men baker alt selv.

— Vi kan verken bortforklare eller forklare dette, det er bare å legge seg flat. Her er det snakk om en menneskelig glipp. Sånt skal ikke skje, men det har skjedd, og det beklager vi, sier Martin Salte, driftssjef ved Madla Handelslag.

Skal merkes

Ikke alle vet at myse er melkeprotein og at ovalbumin er eggeprotein. Folkehelseinstituttet og Astma- og allergiforbundet etterlyser mer forståelig språk i innholdsdeklarasjonene.

— Det finnes ingen god statistikk på hvor mange tilfeller av allergiske reaksjoner som følge av feilmerking som meldes inn til oss, sier Martinus Løvik, avdelingsdirektør ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt og professor i allergiimmunologi ved NTNU.

— Reglene er klare: Selges noe som innpakket mat, skal det ha ingrediensliste, og kraftige allergener, som egg, skal merkes uansett, sier Løvik.

— Hva slags konsekvenser kan mangelfull merking få?

— For pasientene kan jo konsekvensene bli tragiske. Slike opplevelser er i tillegg ubehagelige, skremmende og kan også ha psykiske konsekvenser. Man blir redd for maten, sier Løvik.

Må melde fra

Helle Grøttum, sykepleier og rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, oppfordrer alle som opplever allergiske reaksjoner etter dårlig merking, om å melde ifra til Mattilsynet. Hun mener bakerier, kafeer og restauranter er det mest utfordrende.

— Her skjer slike ting oftere fordi de som tilbereder maten, ikke alltid har gode nok kunnskaper om ingrediensene. Har man ekstremt kraftig allergi, skal man være helt sikker på at man ikke får i seg det man ikke tåler, og det kan man ikke alltid være på spisesteder, sier Grøttum.

Les også

  1. – Fløte og bacon er sunn mat

  2. Strid om ny matmerking