Svenskehjelp i norsk katastrofeområde

Svensker jobber hardt for å redde norsk sommeridyll.

Her er fartøyet som svenske myndigheter stiller med for å hjelpe til med å rense opp i oljesølet.

Kun ett døgn etter den omfattende redningsauksjonen etter det norske skipet «Langeland», er de samme svenskene på plass i Langesund.

— Da vi hadde lokalisert skipet «Langeland» på bunnen og jeg konstaterte at det ikke fantes noen overlevende igjen, satte vi kursen mot Langsund for å bistå nordmennene, sier den svenske befalhavende på KBV 051, Carl-Gustaf von Konow, til Aftenposten.no.

Den svenske Kustbevakningen sendte samme båt for å bistå i oppryddingsarbeidet etter Langesund-havariet.

Sent lørdag kveld ankom KBV 051 området utenfor Langesund, og fra søndag formiddag har de bidratt med oppsuging av olje.

— Det er samme mannskap om bord. De er trette, men ved godt mot, sier Ulrika Nilsson ved Kustbevakningen til Aftenposten.no.

- Kan hvile etterpå

— Når det skjer ulykker som dette, så er det bare å jobbe på. Hvile får man gjøre etterpå, sier von Konow.

— Vi har tatt opp mye tykk olje og kan gå langt inn i skjærgården med våre skip. Våre går ikke så dypt som de norske skipene, sier von Konow.

De svenske skipene er spesialbygget til miljøredningstjenester. Det kan ta opp spesielt tykk olje gjennom sine roterende børster og kan gå inn på meget grunne områder.

Sender to skip til

— Norge har bett om mer assistanse, og vi sender derfor to ekstra skip. KBV 050 skal være framme nå snart og skipet fra Helsingborg kommer frem på mandag, sier Ulrika Nilsson ved Kustbevakningen.

Svenskene er pålagt etter internasjonale sjørettsavtaler og miljøavtaler å bistå med opprydningsarbeidet.

— Hvert år trener dansker, nordmenn og svensker langs kysten for å være forberedt dersom en slik ulykke skulle inntreffe. Ingen av landene har selv tilstrekkelig med ressurser for å takle en ulykke av slikt omfang. Vi er alle avhengig av et godt nordisk samarbeid, understreker von Konow.