Norge

Advarer mot farlig neglelakk

Stoffet toluen er forbudt i lim og spraymaling, men tillatt i neglelakk. Myndighetene advarer mot at barn bruker neglelakk som inneholder kjemikaliet.

(F.v.) Venninnene Kristin Fengestad Eidsheim (13), Emma Ward (13) og Marie Scjøtskjift (12) var ikke klar over at neglelakken de bruker kanskje inneholder det farlige stoffet toluen. ¿ Det burde vært merket, mener de. Foto: Tor Høvik/BT

  • Tron Strand
  • Bt
  • Silje Kathrine Sviggum

– Vi har aldri hørt om stoffet, sier tenåringsvenninnene Marie Skjøtskift (12), Emma Ward (13) og Kristin Fengestad Eidsheim (13) til Bergens Tidende. Rundt 30 prosent av all neglelakk som selges inneholder toluen. Nye EU-regler tillater at inntil 25 prosent av neglelakken kan inneholde kjemikaliet toluen. Mattilsynet, som har ansvaret for oppfølging av EUs kosmetikkdirektiv, tok nylig til orde for å tillate langt mindre toluen, men fikk ikke gjennomslag i EU.

Må holdes borte fra barn

Mattilsynet fikk i stedet gjennomslag for at neglelakken skal utstyres med en advarsel. I 25 europeiske land vil den bli merket med; «Holdes vekk fra barn. Må bare brukes av voksne». Ifølge et EØS-notat fra regjeringen har Mattilsynet overfor EU argumentert med at «ikke bare små barn, men også tenåringer bør unngå tolueneksponering ved neglelakkbruk». Tilsynet viser til at mange unge, helt ned i 12-årsalderen, bruker neglelakk. Marie Skjøtskift (12) og venninnene hennes har dekorert neglene mer eller mindre fast siden de var ti år. – Jeg bruker neglelakk hele tiden, sier Marie. Vel hjemme etter London-ferie tester hun sitt nyervervede neglelakksett sammen med venninnene Emma Ward (13) og Kristin Fengestad Eidsheim (13). Jentene forteller at de bruker sminke daglig og lister opp: Foundation, maskara, pudder, blush, eyeliner eller dippliner og lipgloss. Og neglelakk. – Neglelakk bruker jeg også ganske ofte. Jeg tar vel ny lakk på to ganger i uken, sier Marie. Emma ligger på samme frekvens, mens Kristin lakker neglene mer sporadisk. – Hva liker dere med neglelakk? – Fingrene mine ser lengre og tynnere ut. Jeg tar på lakk hvis jeg kjeder meg. Så piller jeg av og tar på ny lakk, ler Emma.

Skader reproduksjonen

I EØS-notatet fra regjeringen hevdes det at advarselsmerkingen trolig vil føre til et redusert salg av neglelakk som inneholder det giftige kjemikaliet. Produsentene vil også oppleve økte kostnader ved at merkingen må gjennomføres på 25 ulike språk i EØS-området. Mattilsynet regner derfor med at salget av toluenholdig neglelakk vil avta betydelig i tiden fremover. – Dette gir en helsegevinst, slår tilsynet fast. Da Statens Forurensingstilsyn i 2006 forbød toluen i lim og spraymaling, skrev de at toluen «har evne til å gå inn i fettvev i organismer. Det kan tas opp ved innånding eller gjennom huden. Toluen som er kommet inn i kroppen, vil i stor grad lagres og gå inn i nervesystemets fett og fettvev. Ved daglig eksponering for toluen vil stoffet oppkonsentreres i kroppen ... Toluen er reproduksjonsskadelig og spedbarn kan bli påvirket i ammeperioden». Toluen brukes også som løsningsmiddel i lakk og maling, og kan også sniffes. Det gir en rusfølelse ved innånding.

Aldri hørt om toluen

Tilbake på jenterommet i Bergen har ingen av jentene har hørt om stoffet toluen. – Bare om aceton, at det kan ødelegge neglene og gjøre dem svakere. Jeg bruker acetonfri neglelakkfjerner, opplyser Emma. – Hva synes dere om at neglelakken dere bruker kan inneholde et farlig stoff uten at dere er klar over det? – De burde laget neglelakken uten, mener Emma. – Eller i alle fall skrevet på hva den inneholder, nikker Marie. Selv om de er skeptiske tror ikke jentene de vil endre sine neglelakkvaner. – Jeg kommer ikke til å bruke mindre neglelakk, men jeg tror jeg kun kommer til å kjøpe den uten det stoffet, sier Marie. Moren hennes, Jannicke Alvær (49), er langt mer skeptisk. Pensjonateieren jobbet tidligere som bioingeniør og minnes uvøren behandling av kreftfremkallende stoffer da hun for noen tiår siden jobbet på laboratorium. – Jeg har ikke ant at neglelakk inneholder toluen. Men at det er løsningsmidler i lakken sier nesten seg selv – det kjenner du på lukten. Har dere lagt merke til det, jenter? At når en tar på neglelakk så blir det jo kaldt på neglen, sier Alvær. – Ja, det merker jeg òg, istemmer Emma. – Det er et stoff som fordamper og det er den lukten en puster inn, forklarer Alvær. – Hva synes du om at neglelakk hittil ikke er merket? – Det burde ikke være lov! Men det gjelder sminke generelt. Jeg vet ikke om alt er merket. Når en får toluen på neglene, kan det da tas opp i kroppen? lurer mamma Jannicke Alvær. Etter eksperimentering med leopardmønster og prikker er datterens soverom tungt å puste i. Selv den kåte kaninen Pondus (2) ligger utslått i buret sitt. Jentene klager mest over stanken når de skal fjerne lakken. Men Marie er ikke bekymret. BTs besøk er et unntak. Til vanlig vet hun bedre råd: – Jeg går alltid inn på rommet til broren min når jeg skal ta av neglelakken. Men det vet ikke han – hi, hi.