Økokrim ferdig med Senterparti-etterforskning

Økokrim bekrefter at etterforskningen av Senterpartiet i partistøttesaken nå er ferdig.

Les også:

Økokrim har gransket fakturaer til to kraftselskaper på til sammen 700.000 kroner. Partileder Liv Signe Navarsete er avhørt, og politiet har hatt razzia på Sps partikontor.

I dag ventes Økokrim å offentliggjøre konklusjonen fra etterforskningen, skriver Dagsavisen.

— Trolig forelegg

Ifølge det Dagbladet kjenner til, vil Økokrim trolig gå inn for en eller annen form for straffereaksjon. En slik reaksjon kan enten være at Økokrim utsteder et forelegger, eller at det tas ut tiltale. Det mest sannsynlige er imidlertid at Økokrim ilegger foretaksstraff i form av et forelegg, skriver avisen.

Dersom Senterpartiet blir ilagt forelegg og vedtar det, vil saken være ute av verden.

Skulle det i stedet ende med tiltale, mener både administrerende direktør Sigurd Grytten i Burson-Marsteller og valgforsker Frank Aarebrot at Navarsete ikke vil overleve i politikken. De to mener partiet har en langt bedre sjanse til å komme på rett kjøl dersom en straffereaksjon ender med forelegg.

— Da kan Senterpartiet tolke ansvaret mer fritt. Trolig vil de, med rette, legge ansvaret på daværende generalsekretær Ivar Egeberg. I norske partier er det generalsekretæren som er forretningsfører, sier Aarebrot til Dagbladet.

Senterpartiets fungerende generalsekretær Oddvar Igland sier til Dagsavisen at partiet ønsker å legge saken bak seg.

- Avventer

— Vi avventer Økokrims konklusjon, så vil vi uttale oss deretter, sier han.

Dersom politiet tar ut siktelse mot partiet, kan det få konsekvenser. Særlig spenning er det knyttet til hvordan Navarsete vil handle dersom partiet får ripe i lakken.

— Vi har selvsagt tenkt gjennom hvordan vi vil reagere på Økokrims avgjørelse, men jeg vil ikke kommentere det nå, sier Igland.

Partiet har ifølge avisen forhørt seg med jusseksperter om hva utfallet kan bli. Partiet skal være forberedt på å håndtere foretaksstraff og en bot, men regner ifølge avisen ikke med at Navarsete blir personlig straffet.

Ifølge en sentral kilde i regjeringen ligger det heller ikke an til at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil vurdere å sparke Navarsete som kommunalminister. Men partiet kan bli straffet av velgerne, mener Dagsavisen.