Norge

Fire døde i raftingulykke i Sjoa

Fire personer er bekreftet omkommet etter det politiet antar er en raftingulykke i elven Sjoa i Gudbrandsdalen.

Flere samlet seg ved ulykkesstedet i Sjoa lørdag. Fire personer omkom i en raftingulykke på stedet.
  • Martin Skjæraasen
  • Mari Torsdotter Hauge

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Ifølge Arne Strøm ved Gudbrandsdal politidistrikt er det usikkert hvor mange personer som var innblandet i ulykken. Mest sannsynlig dreier det seg om 13 personer, alle fra Ukraina.

Ved 18-tiden lørdag opplyser poltiiet til NTB at fire av dem er bekreftet omkommet i Sjoa.

– Fire personer er bekreftet omkommet, men den siste er bare lokalisert. Vi jobber nå med å få denne personen opp av vannet, sier operasjonsleder Arne Strøm i Gudbrandsdal politidistrikt.

Tre flåter veltet

Både kvinner og menn var i følget, som raftet i katamaranlignende båter. Tre av båtene skal ha veltet, hvorpå seks personer falt i vannet, opplyser politiet.

Her er noen av flåtene som ble brukt da ulykken skjedde i Sjoa lørdag. FOTO: SCANPIX

To ambulansehelikoptre og et Sea King redningshelikopter fra 330-skvadronen på Rygge har gjort søk i elven. Flere raftingselskaper er også bedt om assistanse.

Det var øyenvitner som ringte politiet etter å ha sett levende og livløse folk flyte nedover Sjoa. Det nøyaktige stedet for ulykken skal være i Åsenjuvet, skriver NTB.

Populær rafte-elv

Sjoa er en elv som renner fra innsjøen Gjende ved Gjendesheim og til tettstedet Sjoa i Gudbrandsdalen. Her renner elven ut i Gudbrandsdalslågen.

Elven er populær for rafting og elvepadling, og det har tidligere vært ulykker i elven i den forbindelse.

I juli for tre år siden mistet to personer fra Estland livet under rafting i Sjoa. Året før, høsten 2006, omkom en brite i Sjoa da kajakken hans gikk rundt.

— Driver uforsvarlig

Det er fire norske og et tsjekkisk selskap som driver fast langs Sjoa. De ulykkesrammede hadde imidlertid med seg eget utstyr, men det er fortsatt uklart om de var på en organisert tur eller om de var der på egen hånd.

Ifølge Tor Aamodt, daglig leder for Heidal Rafting, er det uansett mange raftingturister som aldri burde ha sluppet til på elven.

- Utstyret de har er av varierende kvalitet, og de mangler ofte kjennskap til elven. De ulykkesrammmede visste sannsynligvis ikke hva de bega seg ut på, sier han til Aftenposten.no.

Aamodt mener det er for farlig å rafte i de delene av Sjoa ulykken skjedde.

— Dette området er bare trygt for svært erfarne kajakkpadlere, sier han.

Aftenposten.no kommer tilbake med mer