Frp garanterer at de støtter veteransaken som Rødt har reist
Rødt og Frp har inngått et heller sjeldent kompaniskap. Det påfører regjeringen et nederlag i spørsmålet om behandling av norske krigsveteraner.
Førstkommende torsdag sørger Rødt, Ap, Sp, SV og Frp for at det ikke skal gjøres forskjell på veteraner som er skadet under utenlandsoppdrag før og etter 1. januar 2010.
Stikkordet er utvidet adgang for veteraner til å søke om erstatning. Regjeringen har ønsket å begrense utvidelsen til skader som oppstår etter 2010.
Opposisjonen vil at utvidelsen skal gjelde alle veteraner. For å overprøve regjeringen, er de avhengige av støtte fra Frp. Nå bekrefter Frp overfor Aftenposten at de vil gi denne støtten.
Veteraner: Uverdig
Den politiske striden startet med regjeringens stortingsmelding «Også vi når det blir krevet – veteraner i vår tid». Den kom i april i år. Den oppsummerte ti år med ulike tiltak for veteraner. Den inneholdt også en plan for hvordan veteraner skal ivaretas i fremtiden.
Tre måneder i forveien hadde en arbeidsgruppe i Forsvarsdepartementet kommet med en rekke innspill til veteranmeldingen.
Gruppen skrev blant annet at:
«Veteraner som endelig har kommet til en erkjennelse av at de har en psykisk skade, blir møtt med foreldelse når de søker om erstatning. Det er uverdig.»
Gruppen har fått støtte av flere veteranorganisasjoner, som SIOPS.
Psykisk skadede veteraner som ikke blir trodd av staten føler skam, nedverdigelse og maktesløshet. Det kan føre til ødelagte liv, både for veteranene og deres pårørende, ifølge SIOPS.
Når Rødt har grepet fatt i denne saken, er det fordi flere av rådene fra gruppen ble utelatt i regjeringens veteranmelding.
Brukte 50 veteranmillioner til heving av fregatt
Rødt har derfor reist følgende forslag:
- Det må sikres at veteranene som har vært ute på oppdrag for Norge ikke mister retten til erstatning på grunn av foreldelse.
- Juridisk hjelp må opprettholdes på dagens nivå.
- Avgjørelser om erstatning må bygge på medisinske vurderinger.
Partileder Bjørnar Moxnes fastslår at utbetaling av erstatning til veteraner har sunket kraftig siden 2014. Omfanget av søknader er det samme som før.
Regjeringen mener at behovet for erstatninger alt i alt er redusert. De mener det er vanskelig å dokumentere at psykiske skader som meldes inn i dag skyldes opplevelser fra mange år tilbake.
Samme forklaring ga forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) da regjeringen i fjor brukte 50 millioner satt av til erstatning til veteraner, til å heve den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad. Det avdekket Forsvarets forum. Det var penger som ellers ikke ville blitt brukt, forklarte Bakke-Jensen.
Varsler en ny bølge
Flere rapporter dokumenterer at de aller fleste klarer seg bra etter utenlandsoppdrag. Det er færre veteraner som mottar midlertidig økonomisk støtte enn i befolkningen generelt.
Men det er også veteraner som sliter.
Ifølge SIOPS melder flere som har vært på oppdrag i Afghanistan, nå om senskader. Det stemmer med hva Aftenposten tidligere har omtalt. Hele 7,3 prosent av soldatene som har vært en eller flere ganger i Afghanistan sier de er påført psykiske plager av tjenesten.
For å dokumentere den psykiske helsen gjennomfører Forsvarets sanitet i høst en ny, stor undersøkelse. Samtlige 9000 Afghanistan-veteraner mellom 2001 og 2020 er bedt om å delta.
– Veteranene må få respekt
Slik begrunner opposisjonen hvorfor de går imot regjeringen:
– Regjeringens melding kommer bare med tomt prat til veteranene. Nå reverserer vi en urettferdige snikinnstramming som har ført til at stadig flere skadede veteraner nektes erstatning, sier Bjørnar Moxnes (Rødt).
– De vi sender ut og som gjør en viktig jobb for å skape fred, må få respekt. Og de må få hjelpen de trenger når de trenger den, sier Liv Signe Navarsete (Sp).
– Veteranene har gjort en stor innsats og betalt en høy pris. For mange har stått alene mot systemet når de trenger hjelp. Det gjør vi slutt på nå, sier Audun Lysbakken (SV).
– Regjeringen ba selv om råd fra arbeidsgruppen i Forsvarsdepartementet. Så utelot de flere av rådene. Det retter vi nå opp, sier Anniken Huitfeldt (Ap).
Kampen for erstatning
Det var under de rødgrønne at arbeidet skjøt fart med å gi skadede veteranene felles rettigheter. Flere veteraner som slet psykisk sto frem og fortalte at de følte seg ydmyket av samfunnet som hadde sendte dem ut.
Helsevesenet forsto dem ikke, fortalte veteranene. De opplevde at også Forsvaret skjøv dem fra seg.
Veteransaken fikk brutal drahjelp da norske soldater i årene rundt 2010 stadig var involvert i stridshandlinger. Det resulterte i nye rapporter og ordninger som hjalp soldatene med å «lande» etter oppdrag i utlandet.
Forsvaret tok et langt større ansvar for veteranene. Profilerte toppoffiserer ble veteraninspektører. Mange veteraner fikk det bedre.
I 2011 ble 8. mai også veterandag, i tillegg til å være frigjøringsdag.
De som ble sendt ut, ble stadig bedre forberedt på oppdraget. De siste årene er det i hovedsak yrkessoldater som er sendt ut på de mest risikofylte oppdragene.
Førstkommende torsdag avgir utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget sin endelige innstilling om veteranmeldingen. Torsdag 15. oktober stemmer Stortinget formelt over saken. Men med Frps støtte til Rødt, Ap, SV og Sp, er utfallet gitt.