Dette avgjør skjebnen til Apple TV

Apple hevder den nye Apple TV vil revolusjonere TV-opplevelsen din. Her er åtte grunner til at selskapet vil lykkes. Og fem grunner til at det ikke blir noe av.

TV-selskaper vil kunne lage egne apper som blander live TV og interaktivitet. Her er det baseballtjenesten mlb.tv som demonstrerer.

Grunner til suksess:

1: Ikke en hobby lenger. Apple TV ble ikke et eget fjernsyn fra Apple, som mange tidligere trodde, men en ny og mer avansert utgave av den eksisterende boksen Apple TV. Men derfor er prisen langt lavere, og du trenger heller ikke bytte TV. Apple har tatt over og er blitt et slags nav i flere andre av verdens store markeder før, som musikk, mobiltelefoner og nettbrett. Til nå har selskapet omtalt sin lille boks Apple TV som en hobby. Med den nye utgaven får Apple TV sin egen App Store som utviklere kan lage apper til. Det betyr at for eksempel NRK og TV 2 selv kan lage sin komplette opplevelse inne i Apple TV, med langt færre begrensninger enn til nå. Alle som har laget apper til Iphone og Ipad vil ganske lett kunne overføre arbeidet til den nye Apple TV. Apple ser ut til å være den eneste som i øyeblikket har størrelse nok til å få massiv støtte fra utviklere, noe som er en forutsetning for å lykkes.

Slik ser fjernkontrollen til nye Apple TV ut. Feltet øverst er en styreflate, som skal gjøre at du kan manøvrere raskere. Ved å holde inn mikrofon-knappen, kan du søke etter programmer ved å bruke stemmen.

2: Bedre fjernkontroll. Apple TV har til nå hatt en bitte liten fjernkontroll med svært store begrensninger. Nå blir den kraftig modernisert, med en styreflate omtrent som på en laptop og med andre knapper. Du vil nå kunne styre TV-ens volum, og du vil kunne skru (moderne) TV-er av og på. Alt du trenger skal altså være denne ene kontrollen. Dersom du ikke vil se på tradisjonell, live TV, da. Fjernkontrollen lar deg søke etter innhold på tvers av tjenester, sånn at du kan finne filmen eller serien du leter etter, enten den finnes på Netflix eller Itunes. Foreløpig blir det bare disse tjenestene som støttes for Norge, men Apple varsler at flere skal legges inn. Om alle selskapene etterhvert velger å gjøre sine programmer søkbare her, blir det et kraftig verktøy, som mangler i dag.

3: Forstår tale. En svært viktig funksjon er at du vil kunne snakke til fjernkontrollen. I neste uke kommer den virtuelle assistenten Siri på norsk til Iphone, og trolig blir dette også anvendelig for norske brukere på Apple TV. Men tidspunktet er i øyeblikket litt uklart. På engelsk viste Apple onsdag svært avanserte funksjoner som gjør at du for eksempel bare kan si «Hva sa hun?», og så spoler Apple TV automatisk tilbake noen sekunder og skrur på teksting midlertidig. Du kan også si «What's good to watch for kids?» eller «Show me som action movies», og Siri vil søke på tvers av ulike tjenester.

4: Avansert interaktivitet. For første gang blir det mulig for TV-selskaper å utvikle egne, virkelig interaktive TV-opplevelser for et bredt marked. Apple viste et eksempel på hvordan dette vil kunne foregå under demonstrasjonen av en app for MLB.TV. Baseball-fans vil kunne følge med på flere kamper samtidig, og også hele tiden dra opp den statistikken de selv synes er relevant under kampen.

Spill skal bli en stor del av opplevelsen på nye Apple TV. Jon Carter fra spillselskapet Harmonix viste hvordan de ser for seg sitt første spill.

5: Satser på spill. For første gang kommer spill nå til Apple TV. Svære aktører som Activision har allerede erklært at de vil lansere. Siden enorme biblioteker med spill allerede finnes til Iphone og Ipad, og ganske enkelt kan overføres til Apple TV, er det grunn til å forvente at mange utviklere vil prøve å nå gjennom i App Store. Den nye Apple TV får også langt mer avansert grafikk enn forrige utgave, selv om den faktisk ikke får en like kraftig prosessor som den kommende Iphone 6S.

6: Pris. Med App Store for Apple TV sender Apple en liten bombe inn i spillmarkedet: Fri prising. Utviklerne kan selv bestemme hvor mye de vil ta betalt. Det har resultert i svært billige spill for brukerne på mobilen, og dette kan være et særdeles godt argument når både voksne og barn vurderer om Apple TV er noe de trenger. Spill til tradisjonelle konsoller koster gjerne mange hundre kroner. Om utviklerne følger erfaringene fra Iphone, vil mange spill til Apple TV bare koste noen tiere.

Shopping blir nå mulig direkte på Apple TV. Enhver leverandør som vil ha varene sine på den store skjermen i stuen, kan forsøke å få kundene til å laste ned sin egen app. Under demonstrasjonen onsdag kveld var det moteprodusenten Gilt som viste sin nye app.

7: Ulike håndkontrollere for spill. Den nye Apple TV vil støtte såkalte tredjeparts MFi-kontrollere fra andre produsenter enn Apple. Disse kan være utformet som alt fra gitarer til mer vanlige håndkontrollere. Slike kontrollere eksisterer allerede i salg for Ipad og Iphone, men interessen vil naturlig nok bli langt større når du ikke lenger kan ta på selve skjermen og kontrollere spillet på den måten.

8: Oppdatering. I motsetning til de tradisjonelle konsolleverandørene Sony, Microsoft og Nintendo, kan Apple oppdatere Apple TV ofte. Mens konsollene bare oppdateres hvert femte til syvende år fordi de er så dyre, vil Apple trolig kunne oppdatere årlig. Den lynraske utviklingen av prosessorer for mobile enheter kan føre til at billedkvaliteten på en Apple TV raskt kommer på nivå med konsoller til flere tusen kroner. Da kan også mer dedikerte spillfans komme til å se i retning av Apples billigere spill.

Og 5 grunner til at Apple ikke klarer å revolusjonere TV-markedet:

1: Høy pris. Tiden for strømme-TV er kommet, men er du egentlig villig til å betale for en Apple TV til anslagsvis 1300–1800 kroner av den grunn? Den nye Apple TV er kanskje litt lettere å bruke enn den forrige. Men for den som ikke er interessert i spill, er det ikke nødvendigvis så stor forskjell på en Chromecast fra Google til 250 kroner og den nye Apple TV som koster en tusenlapp mer. Programmene du vil kunne se, blir stort sett de samme. Et annet alternativ er en tradisjonell Apple TV, som koster 600 kroner og gjør mye av det samme på en litt mindre elegant måte. For å få fart i spillmarkedet, er Apple avhengig av at mange, mange millioner kjøper den dyreste Apple TV-modellen. Det gjenstår å se om det skjer.

2: Manglende håndkontrollere. Spillutviklerne lager gjerne spill basert på hvilken kontroller de vet at brukeren sitter med. Med den nye Apple TV kan de bare vite at publikum sitter med den originale fjernkontrollen, og den er ikke spesielt godt egnet til spilling. Apples hovedtanke er at du også skal kunne bruke alle Iphone og Ipod Touch som håndkontrollere. Men heller ikke dette kan utviklerne være sikre på. Det kan legge en demper på hvilke spill de kan utvikle.

Apple-toppsjef Tim Cook lanserte App Store for Apple TV som den helt store nyheten for verdens stuer.

3: App Store er kostbart for noen produsenter. De store innholdsleverandørene som Netflix, TV 2 og HBO må etter alt å dømme betale 30 prosent til Apple dersom de vil selge/leie ut TV-episoder og filmer gjennom appene de lager for Apple TV. Det fører nok til at filmutleie med stykkpris blir begrenset til Apples egen Itunes-tjeneste. Fortsatt har ikke Apple begynt å selge enkeltstående TV-programmer for det norske markedet, så inntil det skjer vil den som bare vil se et og annet program og betale for det, ikke få den muligheten. Strømmetjenestene som er basert på abonnement kan omgå dette ved å ta betalt andre steder enn gjennom Apple TV.

4: Svakere grafikk. De virkelig avanserte spillene som nå utvikles for konsoller og PC, kan foreløpig ikke kjøre på den nye Apple TV. Selv om det kanskje blir mulig om noen år, betyr dette at de mest dedikerte spillerne, som også er de som er villig til å betale mest for hobbyen sin, inntil videre må kjøpe konsoller eller en PC for å få de råeste spillopplevelsene.

5: Enda en boks? Mange foretrekker å bruke tjenester som er innebygget i deres egen smart-TV eller hos kabel-leverandøren. Med en ekstern boks som Apple TV må du skifte til riktig inngang, bruke en annen fjernkontroll, etablere iTunes-konto etc. Selv om endel ivrige brukere helt sikkert vil ta den i bruk, er det ikke sikkert at det virkelig brede lag av folket vil kaste seg over nye Apple TV. Det vil bare tiden vise.

Apple lanserte ikke bare Apple TV onsdag kveld. Les også disse sakene, om de andre nyhetene:

Her er hovednyhetene: Her er de største Apple-nyhetene

Reaksjoner fra andre kommentatorer: Fornøyd med ny  Apple TV — latter over Pencil

Norge ser ut til å være en av Apples fotofavoritter: