Norge

Kartlagt: Misforståelsen som ga Amerika navn

Da det viste seg at Vest-India ikke hadde noe med India å gjøre, måtte man både tegne om kartene og finne på et nytt navn.

Kopiavafp000860735-VmSATqS3MK.jpg
 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

I går var det 508 år siden Amerika fikk navnet sitt. Det var en tysker som jobbet i det som nå er Frankrike med opplysninger fra italienske oppdagelsesreisende som fant på navnet. Martin Waldseemüller var en tysk kartograf som vinteren og våren 1507 jobbet med en liten globus og et stort veggkart over hele verden.

Dette må ha vært en travel kar i tegnestuene der kart ble skapt. Etterhvert som det kom rapporter fra Christofer Columbus, Vasco da Gama, Ferdinand Magellan og andre, måtte kartene tegnes om gang på gang.

Skilte Asia og Amerika

Litt i skyggen av disse store reiste Amerigo Vespucci (1454-1512) over Atlanteren. Han var en respektert navigatør og kartograf fra Firenze. Vespuccis store bidrag var at han kunne konkludere med at Brasil og Vest-India ikke var østlige strender i Asia, men et enormt og hittil ukjent kontinent. Det var snakk om en «Ny verden».

Waldseemüller brukte opplysninger fra italienerne Columbus og Vespucci da han oppdaterte kartene sine. Verdenskartet hans i 12 deler er det første som skiller Den nye verden fra Asia. Da gjensto spørsmålet om navn. Her kommer Matthias Ringmann inn i historien. De to tyskerne jobbet sammen med kartene, men i tillegg var Ringmann poet.

Ringmann foreslo å kalle opp kontinentet etter Vespucci. Den latinske formen på fornavnet er Americus. Det kan skyldes en misforståelse. Ringmann skrev et par år senere at det var «Americus Vesputius» som hadde funnet disse landene.

Lente seg litt mye på Vespucci

Muligens kom Waldseemüller i tvil om hvor godt navnevalget var. Det var mange som protesterte og mente at Vespucci fikk for stor ære. På et nytt kart i 1513 kalte han Den nye verden for Terra Incognita. Men det var for sent, navnet hadde satt seg.

I 2003 kjøpte amerikanske Library of Congress det eneste kjente eksemplaret av verdenskartet, mens det fortsatt finnes fem kopier av globusen.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kartlagt» som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kartlagt»-artikler:

Verden som teater

Barneminne dokumenterer massakre

Tegnet inn enfotinger, monstre og skiløpere

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5