Norge

Tre menn dømt for terrortilknytning - vil anke saken til Høyesterett

Borgarting lagmannsrett har dømt tre menn til fengsel for å ha støttet, og kjempet for, den terrorlistede grupperingen IS i Syria.

Politiet la frem dette bildet i tingretten i fjor. Det er tatt i 2013 i Syria og viser den tiltalte 31-åringen (t.v.) sammen med barndomskameraten Bastian Vasquez (ytterst t.h.) som tidligere hadde en sentral rolle i Den islamske staten (IS). Mellom dem står en ukjent og en nordmann (nr. tre f.v.) som ble drept i Syria i 2013.
  • Ntb
  • Olga Stokke
    Journalist

De tre mennene ble dømt til henholdsvis fire år og seks måneder, fire år og ni måneder og til åtte måneder i fengsel.

Alle tre er dømt etter terrorparagrafeni straffeloven § 147 d:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

Statsadvokaten: Godt fornøyd

- Vi er godt fornøyd med resultatet og mener at lagmannsretten også har gjort flere viktige vurderinger i dommen som har betydning for fremtidige lignende saker, sier statsadvokat Jan Glent til Aftenposten.

Alle tre har nektet straffskyld. og det ble raskt tirsdag morgen varslet at saken ankes til Høyesterett.Det er første gang domstolen i Norge har tatt stilling i en sak som gjelder forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon.

— Vi er godt fornøyd med resultatet og mener at lagmannsretten også har gjort flere viktige vurderinger i dommen som har betydning for fremtidige lignende saker, sier statsadvokat Jan Glent til Aftenposten.

Hevdet han drev nødhjelpsarbeid

Djibril Bashir (31) fra Skien ble i mai i fjor dømt til fire år og tre måneders fengselfor å ha vært med i IS i Syria. Rettssaken var historisk, da det var første gang terrorparagrafen § 147 d ble prøvet i norsk rett.

31-åringennektet straffskyldog anket anket til lagmannsretten. Han hevder han kun gjorde nødhjelpsarbeid, til tross for at han sverget troskap til IS i tingretten.

Djibril Bashir fra Skien.

Han ble tirsdag dømt til fire år og ni måneders fengsel i Borgarting for å ha kjempet med våpen for ekstremistgruppen IS i Syria. Under tingrettssaken fortalte Bashir om sitt romantiske syn på dødenog tapet av venner i kamp.

  • Les mer om Bashir her:— Jeg var glad for å bli medlem av IS

Brødre dømt

Valon Avdyli (29) fra Bærum ble i mai i fjor dømt til fire år og ni måneders fengselfor å ha vært med i IS i Syria.

Han ble dømt sammen med sinlillebror og Djibril Bashir. Avdyli nektet straffskyld og anket til lagmannsretten.

Nå er han dømt til fengsel i fire år og seks måneder for å ha kjempet med våpen for ekstremistgruppen IS i Syria.

— Min klient er uenig i resultatet og han har beslluttet å anke dommen til Høyesterett, sier advokat Svein Holden, som forsvarer 29-åringen.

Visar er lillebror til Valon Avdyli, som ble dømt i samme sak.

26-åringen nekter straffskyld og anket til lagmannsretten. Tirsdag ble han dømt til åtte måneder i fengsel.

— Dommen er streng, sier Visars forsvarer, advokat Kjell T. Dahl.

— Vi vil nå vurdere en grundig, og se om det er grunnlag for anke til Høyesterett, sier Dahl som ikke ønsker å kommentere at lagmannsretten skjerpet straffen for hans klient med en måned.

Mellom 80-90 personer har reist fra Norge til Syria. Av de 30 fremmedkrigere som har returnert, er halvparten straffeforfulgt av norske myndigheter:

Les også

  1. Halvparten av hjemvendte fremmedkrigere straffeforfulgt

  2. Tre menn tiltalt for å bistå IS: Veldedighet eller terror?

  3. – Beklager at jeg har et romantisk og vakkert syn på døden