Hagen: Gjerningsmannen får boltre seg fritt

Carl I Hagen står fast ved at politiet prioriterer feil i terroretterforskningen, men mener seg feiltolket av «politiske motstandere».

- Når jeg nå ser hvor mange politiske konkurrenter og motstandere som prøver å tillegge meg meninger og synspunkter som jeg ikke har, da mener jeg det hadde vært smart å ikke si dette, sier Carl I. Hagen om kritikken av hans tidligere utspill.

Søndag stilte Frps ordførerkandidat i Oslo, Carl I Hagen, spørsmål ved om det er nødvendig av politiet å

Les også

- Politiet bør begrense terroretterforskning

av massakren på Utøya. Han stilte også spørsmålstegn ved om det er riktig å bruke så store politiressurser på etterforskningen.

Utspillet vakte sterke reaksjoner, og har blitt karakterisert som både iskaldt, grovt og ufølsomt.

— Tillagt meninger jeg ikke har

Mandag holder Hagen overfor Aftenposten.no fast ved sine uttalelser, men sier det var uklokt av ham å komme med ytringer som ville bli «forvrengt av politiske motstandere».

— Når jeg nå ser hvor mange politiske konkurrenter og motstandere som prøver å tillegge meg meninger og synspunkter som jeg ikke har, da mener jeg det hadde vært smart å ikke si dette, sier Hagen.

- Hensynet til gjerningsmannen kommer først

Men han holder fast ved sine egne uttalelser.

— Jeg har fastholdt at hensynet til pårørende kommer før hensynet til gjerningspersonen. Nå er det gjerningspersonen som får boltre seg fritt, sier Hagen.

- Mener du detaljer om hvordan drapene foregikk er irrelevante i etterforskningen?

— Etterforskning i forhold til å oppnå hva? Vanligvis blir dette gjort for å finne nødvendige bevis. Nå er gjerningsmannen tatt for lengst. Hva er da formålet? Jeg har problemer med å forstå det, sier Hagen.

Politiet tok lørdag Behring Breivik tilbake til Utøya, der han gikk forklarte i detalj hvordan han utførte drapene.

- Hvis de etterlatte har gitt uttrykk for at vi trenger voldsomme detaljer fra forløpet, så må vi få det klarlagt. Men nå tar man ikke hensyn til de etterlatte som ikke ønsker det, sier han.

Han reagerer spesielt på bildene fra rekonstruksjonen publisert i VG, som han mener pårørende burde få slippe.

- Hvorfor skal vi alle se bildene av at Anders Behring Breivik ta ladegrep? Hvorfor i all verden gjennomføre en rekonstruksjon, og så offentliggjøre det. Man burde ikke hatt noen bilder fra rekonskruksjonen og det han sa underveis, sier Hagen.

-Politioppgaver blir forsømt

Han frykter viktige politioppgaver blir forsømt på grunn av terroren.

— Det jeg har gjort er å stille spørsmålstegn ved om det er fornuftig å bruke 100 politifolk på etteforskningen nå, hvor gjerningsmannen er tatt.

- Frykter du at andre politioppgaver blir forsømt?

— Om jeg frykter? Det er noe som vil skje. Disse hundre politifolkene sitter ikke vanligvis med beina på bordet. Allerede før denne ondskapsfulle terrorhandlingen, hadde politiet mangelfulle ressurser. Det har vi foreslått å gjøre noe med, sier Hagen.

Carl I. Hagen driver mandag valgkamp i Hordaland. Der håper han å få fokuset bort fra det han mener er politiske motstandere, blant annet i mediene.

— Hvordan skal du unngå at du blir misforstått seinere?

- Det kan skje ved at endel journalister er mer korrekte og politisk nøytrale i sin fremstillinger. Når journalister har til hensikt å vinkle, vri og vrenge på alt det Hagen sier på en negativ måte, slik at Hagen blir hengt ut grundig - da har jeg ingen sjanser, sier Hagen.

Møter motbør hos sine egne

Etter utspillene i VG, har Hagen fått kraftig motbør også fra egne rekker. Frps justispolitiske talsmann, Per Sandberg, som også leder justiskomiteen på Stortinget, er ikke enig med Hagen.

- Jeg er uenig med Carl i det han sier der. Jeg tror at i denne saken, som kanskje er norgeshistoriens mest avskyelige og grusomme kriminelle handling, er det viktig av forskjellige grunner at vi snur samtlige steiner og finner ut nøyaktig hva som har skjedd, sier Per Sandberg til VG Nett.

Han mener det vil være til god hjelp for de pårørende å få vite så nøyaktig som mulig hvordan deres kjære gikk bort. Han deler derimot Hagens bekyrming når det kommer til politiets ressurser etter terrorangrepene, og sier det er de folkevalgtes jobb å sørge for at politiet får de ressursene de trenger.

Siv Jensen sier gjennom sin pressetalsmann til Aftenposten.no at hun deler Sandbergs synspunkter på saken.

— Jeg snakket med Carl Ivar etter dette utspillet, og jeg tror ikke det var dette inntrykket han ønsket å gi folk med sine uttalelser. Slik jeg forstod ham er dette utspillet først og fremst knyttet til en frustrasjon over mangel på bevilgninger i politiet som hindrer at de får gjort den jobben de er satt til å gjøre. Og jeg tror ingen, heller ikke Hagen, har problemer med å forstå at pårørende trenger svar. Jeg tror han har full forståelse av dette, og det ga han også inntrykk av, sier hun til Dagbladet.no.

- Kan være gjennomtenkt

Valgforsker Frank Aarebrot sier til bt.no at han tror Hagens utspill kan være gjennomtenkt, og at han setter ord på ting mange i Frp tenker.

— Jeg har merket meg at en del mennesker, som kanskje står Frp nær, ønsker at Utøya skal glemmes fortest mulig, sier Aarebrot til bt.no.

Han mener terrorhandlingene er blitt en belastning for Fremskrittspartiet, blant annet på grunn av flere «merkverdige utspill». For to dager siden sa Frp-politiker Johnny Wæhler i Hamar at Arbeiderpartiets politikk må ta noe av skylden for terroraksjonene.

— På den måten kan det være legitime ønsker fra Frp om at folk skal glemme saken kjappest mulig, sier Aarebrot.