Norge

Bevæpningen av politiet fortsetter

Den midlertidige bevæpningen av politiet er forlenget til 10. desember, opplyser Politidirektoratet.

Dette har blitt et vanlig syn der politi ferdes i Norge. Nå blir ordningen videreført.
  • Ntb

Bakgrunnen for beslutningen er ikke et endret trusselbilde, men at Politidirektoratet vurderer det som nødvendig å opprettholde forhøyet politiberedskap inntil PST og politiet har fått tilstrekkelig tid til å vurdere det nasjonale trusselbildet i lys av den siste tids hendelser i Europa, melder direktoratet.

Midlertidig i ett år

Politiet har vært midlertidig bevæpnet siden slutten av november i fjor. 13. november i år ble det besluttet at bevæpningen skulle opphøre fra 17. november. Denne beslutningen ble tatt på bakgrunn av PSTs vurdering av trusselbildet.

Bare timer etter at denne beslutningen ble gjort kjent, skjedde terrorangrepet i Paris, og Politidirektoratet besluttet 16. november at den midlertidige bevæpningen likevel skulle fortsette til 1. desember. Og nå er den midlertidige bevæpningen altså forlenget i ytterligere ti dager.

Les også

Da jeg startet på Politihøgskolen, var jeg i mot bevæpning av politiet. Det er jeg ikke i dag

Nedsatte utvalg

I forrige uke ble det klart at justisminister Anders Anundsen (Frp) nedsatte et utvalg som skal vurdere permanent bevæpning av politiet.

– Det handler om hvilke verktøy politiet skal ha i fremtiden, og det er en stor og åpen diskusjon som må tas på annet grunnlag enn føleri, sa Anundsen da under landsmøtet til Politiets Fellesforbund.

Lederen av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener den midlertidige bevæpningen bør gjøres permanent.

– Samfunnsutviklingen er helt klar. Kriminelle bevæpner seg, vi lever i en tid der terrorfaren aldri har vært større, og etter vår mening må politiet bevæpnes, sa Bolstad til Dagbladet før forbundets landsmøte i forrige uke. Han mener at den midlertidige bevæpningen må forlenges inntil Stortinget kan behandle spørsmålet om permanent bevæpning.

Les også

  1. For ti år siden var jeg imot bevæpning av politiet. Det er jeg ikke i dag | Politibetjent Jan Erik Bresil

  2. Politibetjent truffet av vådeskudd i politihuset i Namsos

  3. Vi kan ikke overvåke oss til trygghet

  4. Politiet skal likevel være bevæpnet

  5. Motstand mot Frp-utspill om bevæpning

  6. Anundsen har bedt om ny trusselvurdering fra PST

  7. PST: Umulig å garantere at terror ikke skjer i et åpent og fritt samfunn

  8. Politifolk ber om fortsatt bevæpning