Norge

Årsaken til dødsulykken med småfly fortsatt ukjent

Et småfly styrtet tirsdag kveld i en fjellvegg i Sør-Aurdal. Politi og flyhavarikommisjonen er nå på stedet. Avdøde ble fraktet ut med ambulansehelikopter onsdag.

Mannen som omkom i et småflykræsj i Sør-Aurdal, er brakt ned fra ulykkesstedet. Flyet skal ikke ha sendt ut nødsignal, og ulykkesårsaken er ukjent.

  • NTB

– Det var en mann som omkom i ulykken, men vi kan ikke kommentere ytterligere omstendigheter rundt personen før han er obdusert, sier Bård Sørumshaugen, fungerende lensmann i Valdres, til NTB.

Den omkomne ble onsdag formiddag fraktet ned fra ulykkesstedet. Politiet mener å vite identiteten til mannen, men vil obdusere ham for å være sikre. De antatt pårørende er varslet.

  • Bakgrunn: Piloten omkom da småfly styrtet i fjellvegg i Oppland

Sendte ikke ut nødsignal

Politiet fikk melding om ulykken ved Dyttholknatten i Sør-Aurdal klokken 21.15 tirsdag. Flyet som styrtet, var et toseters fly av typen Aquila A211 og tilhørte Nedre Romerike flyklubb.

Ifølge NRK sendte ikke flyet noe nødsignal før det braste inn i fjellveggen.

–Dette er tragisk. Først og fremst for de pårørende, men også for flyklubben. Vi har hatt en lang og god historie med få ulykker. Vi hadde håpet at den historien skulle bli lenger, men dessverre ble den brutt tirsdag kveld, forteller pressekontakt Thore Nylund i Nedre Romerike flyklubb til Romerikes Blad.

Nedre Romerike flyklubb er landets største og holder til på Kjeller flyplass utenfor Lillestrøm. Ifølge Nylund var flyet som styrtet klubbens nyeste og ble levert i 2016, skriver NRK.

Flyet tok av fra Kjeller i sekstiden tirsdag kveld. Politiet vil ikke kommentere reiserute eller hvilken stand flyet var i da ulykken inntraff. Flyklubben opplyser at de setter det andre flyet de har av denne typen på bakken etter tirsdagens ulykke.

Avhører vitner

Flere vitner ble avhørt av politiet i Valdres onsdag. Ifølge politiet var én mann vitne til flystyrten og meldte fra om hendelsen. Andre i området skal også ha sett eller hørt flyet rett før det styrtet. Ifølge operasjonsleder Arne Norevik i Innlandet politidistrikt skal vitner ha observert flammer i området etter styrten.

– Vi er nå i en innhentingsfase. Flere vitner har meldt seg, og de kan kanskje gi oss et bedre bilde av hva som har skjedd, sier Sørumshaugen til NTB.

Politiets kriminalteknikere og Statens havarikommisjon for transport arbeidet onsdag med å undersøke ulykkens hendelsesforløp og årsaksforhold. Et politihelikopter deltok i arbeidet. Restene etter flyet ligger i et område på om lag 200 ganger 200 meter. Stedet er bratt og vanskelig tilgjengelig, med stein og kratt.

Den avdøde piloten av småflyet som tirsdag kveld styrtet i en fjellvegg i Sør-Aurdal kommune, ble fraktet ut med ambulansehelikopter onsdag formiddag.

Politiet opplyser at Havarikommisjonen skulle hente ut flykroppen og vrakdeler onsdag kveld.

Politihelikopter, luftambulanse og redningshelikopter var først i området tirsdag kveld for å få en oversikt over ulykkesstedet. Helikoptermannskapet måtte lande og ta seg til fots inn til havaristedet. Den omkomne ble ikke hentet ut før onsdag på grunn av krevende terreng, opplyser politiet.

Les mer om

  1. Ulykker