Norge

Egne fjellvakter skal passe på Trolltunga-turister

Etter sju redningsaksjoner før turistsesongen er i gang for fullt, plasserer Odda kommune vakter på stien til Trolltunga for å bistå selfieturister i nød.

  • Tore Meek
  • NTB

– Akkurat nå er vi i ferd med å etablere en fjellvaktordning hvor kvalifiserte guider skal bo i høyden. De skal vandre på stien i området hvor de fleste redningsoperasjonene har skjedd så langt, sier Rolf Bøen i Odda kommune til NTB.

Selfie-turister

Selfie-turistene strømmer til Trolltunga. I år forventes det et sted mellom 100 000 og 150 000 turister til det spektakulære fjellet. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Kinesere i tøysko og t-skjorte. Franskmenn med paraply og tøynett. På turen til selfie-destinasjonen Trolltunga kan man se det meste, i tillegg til spektakulær natur.

For mange av turistene som går den 22 kilometer lange og tidvis svært bratte turen, kommer den tøffe norske fjellheimen som en overraskelse. Resultatet er et stort antall redningsaksjoner.

Les også

Det er ventet 150.000 turister til Trolltunga i år. Slik er det gå dit på truger.

Folk er dårlig forberedt

Torsdag var Bøen og andre involverte oppe i fjellet for å finne en egnet plassering av bua til fjellvaktene.

– Fjellguidene våre vil inngå i vaktordning. Målet er å få på plass en permanent fjellvakt så fort som mulig, sier Bøen som forteller at kommunen har gitt entreprenøren en frist til 15. juli.

I den første bratte stigningen er det svært gjørmete etter flere dager med regn. Her kommer Han Lin fra Kina gående i tynne joggesko og stripete joggebukse. Like etter kommer en annen kinesisk jente, også hun tynnkledd, iskald og våt.

Masseturismen gir kommunen gode inntekter, men de mange redningsaksjonene koster. Ifølge Bøen vil vaktordningen koste en halv million i året å drifte.

Vaktordning

Korpsleder Knut Atle Øyre i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps har vært med på mange redningsaksjoner ved Trolltunga Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

De frivillige i Tyssedal Røde Kors har forberedt seg på en travel sommer.

– Det blir garantert ikke færre aksjoner i år. Folk er generelt altfor dårlig forberedt.De går seg tomme og har ikke med proviant eller riktig utstyr, sier korpsleder Knut Atle Øyre i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps til NTB.

Mellom 100.000 og 150.000 turister, avhengig av været, er ventet til Trolltunga i år. I fjor forsøkte 85.000 seg på den samme turen.

På vei ned fra fjellet kommer en familie som har fått oppleve hvor tøff den norske fjellheimen kan være. Det striregner, og de har på seg klær som ikke er egnet for sur vind og regn i høyfjellet.

Plasserte sønnen på nødhytte

Turen til Trolltunga ble for tøff for familien fra Sverige. Åsa lindstrømme og Anders bjørnqvist måtte sette igjen Mio (4) på en nødhytte sammen med et barn fra en annen familie, for å nå det berømte utsiktspunktet. Røde kors fraråder å ta med små barn på den krevende turen Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

For å få tatt den obligatoriske selfien ute på Trolltunga, måtte Åsa Lindstrømme og Anders Bjørnqvist sette igjen sønnen Mio (4) på en nødhytte sammen med et barn fra en annen familie.

– Det ble for langt å gå for ham, sier Bjørnqvist, som måtte bære 4-åringen ned de bratte fjellsidene.

Også Turistforeningen har planer på Trolltunga, ifølge NRK. Foreningen ønsker å bygge en hytte med 200 sengeplasser ved Trolltunga for å gi utslitte selfie-turister en nødhavn.

  • Vil du unngå kø på Norges mest kjente fjellturer? Her er tipset til nabofjellet

Les mer om

  1. Trolltunga
  2. Odda
  3. Røde Kors
  4. Turistforeningen