Norge

Fant løsning for terrorbeslag

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mistenkte terrorfinansiering og beslagla i fjor 400 000 innsamlede kroner. Nå har de og organisasjonen Al Furqan Relief blitt enige om bruken av pengene.

Organisasjonen Al Furqan Relief har hele tiden hevdet at den samler inn penger til humantiære formål, som syriske flyktninger. Men PST har siktet lederen for terrorfinansiering og rekruttering av mindreårige til krigshandlinger i utlandet.

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

PST sikrer seg at det beslaglagte beløpet går til klær til syriske flyktninger ved å betale direkte til butikken som leverer varene.

I fjor beslagla Politiets sikkerhetstjeneste 400 00 kroner hjemme hos lederen av organisasjonen Al Furqan Relief.

  • Les også: PST mistenkte at pengene skulle brukes til å finansiere terror.
    Lederen av organisasjonen ble siktet etter paragrafene 147d og 224, terrorfinansiering og menneskehandel, rekruttering av mindreårige til krigshandlinger i utlandet.

Al Furqan Relief har hele tiden hevdet at pengene går til humanitær hjelp. Nå har Al Furqan Relief og PST blitt enige om bruken av de 400 000 innsamlede kronene.

Siktelsen opprettholdes

Men siktelsen opprettholdes, og etterforskningen fortsetter, opplyser til PST.

Det vanlige er at beslaglagte penger går til statskassen, men rundt ett år etter er PST og organisasjonen kommet til enighet om bruken av pengene.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. Foto: Åserud, Lise

— Al Furqan Relief har kommet med en løsning på hvor pengene skal gå. Vanligvis går beslag til statskassen, men nå har vi fått en løsning som vi synes var grei, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. - Al Furqan Relief har hele tiden hevdet at pengene skal gå til hjelpearbeid. Hvorfor har dere frigitt beslaget nå?

— Vi har ikke gitt tilbake pengene, men vi har fått en løsning på hva de skal brukes til. Vi har sikret oss at det går til et godt formål, sier Bernsen som ikke vil gå i detaljer om avtalen.

Lettet og fornøyd

Men han sier at det ligger i kortene at disse pengene ikke går til terrorfinansiering. Han presiserer at siktelsen opprettholdes og etterforskningen fortsetter.

Lederen i Al Furqan Relief sier at han er lettet og fornøyd med denne løsningen. Pengene er nå blitt brukt på nye barne- og mammaklær, dessuten ammeutstyr.

— PST overfører betaling direkte til butikken hvor vi kjøper varene. Emballasje og transport til Tyrkia blir også dekket. Det viktigste er at pengene går til det som var meningen, humanitær hjelp, sier han.

En lastebil kjørte i forrige uke varene til en organisasjon i Tyrkia som distribuerer dem til syriske flyktninger i flyktningleire i Tyrkia ved grensen til Syria.

Lederen sier at han avventer hva som skjer med siktelsen, og at han uansett fortsetter sitt humanitære arbeid.

Lempelig løsning

Advokaten hans, Ragnhild Torgersen, er glad for løsningen med PST.

— Pengene er gått til det som de skulle, de blir ikke bare stående på en konto i Norge.

- Hva synes du om denne løsningen?

— Pengene er samlet inn hos andre personer, derfor kan det være moralske og juridiske grunner til en lempelig løsning i en slik situasjon.

- Hva er din kommentar til at siktelsen opprettholdes?

— Det ligger ingen dramatikk i det. Det er ikke uvanlig at siktelser blir stående lenge i alvorlige saker, sier advokat Torgersen.

Les også:

Hver femte fremmedkriger fra Skandinavia drept i Syria og Irak

Politiet har bekymringssamtaler med tenåringer

Dette er Profetens Ummah i Norge

- Norge kan bli rammet av terror fra Syria-farere