Norge

Trener mest!

Ole Einar Bjørndalen trener nesten 1600 timer i året - desidert mest i norsk toppidrett. Da Thomas Alsgaard ble OL-mester i 1994, trente han snaut 600 timer i året. <br></br>

 • Erlend Nesje
 • Stein Erik Kirkebøen
 • Øyvind Nordli
 • Sindre J. Olsen

Vålerenga-spiss Steffen Iversen har fått kritikk fordi han ikke føler seg i god nok form til å være med på landslagets turné i Midtøsten. Aftenposten har fått en oversikt over hva våre beste idrettsutøvere nedlegger av antall timer på treningsfeltet i løpet av et kalenderår. Konklusjonen er klar: Bjørndalen topper suverent med sine 1600 timer, av dem er 1000 fysisk aktivitet og 600 skytetrening. En VIF-spiller trener til sammenligning nesten 800 timer i året. Det er viktig å trene mye for å bli god i idrett, men tallene forteller ikke hele historien. Minst like viktig er hva du gjør i løpet av alle timene. Treningen er ikke et mål, den er et middel. Målet er å prestere i konkurranser. Det gjorde Alsgaard, som gjorde det som var riktig for ham.Gunn-Rita Dahle, som konkurrerer i to timer, Andreas Thorkildsen, som skal ha maksimal snert i kastarmen i løpet av sekunder, og en fotballspiller som både skal løpe mest mulig i 90 minutter og samtidig ha snert i skuddfoten, må gjøre mye forskjellig.

Variert trening.

— For å bli god i utholdenhetsidretter er du nødt til å trene mye, sier Tore Øvrebø. Den tidligere treneren til Olaf Tufte er nå rådgiver i utholdenhetsidrett på Olympiatoppen, og med mye mener han minst 1000- 1200 timer i året.- Men det hjelper ikke å trene mye hvis du trener dumt. Mengden må avveies mot hva utøveren har gjort før, hvor gammel han er og mye annet. En junior må ikke begynne å trene som en garvet senior. Det er ikke bare å telle timer. Det er derfor det er morsomt, sier Øvrebø.Sportssjef Finn Aamodt forteller at skøytelandslaget trener mellom 800 og 1200 timer i året. Milslukeren Øystein Grødum er den som legger ned flest treningstimer.- I antall treningstimer ligger også aktiv restitusjon, oppvarming, fartslek, barmarkstrening og mye forskjellig. I effektiv skøytetrening er det ikke så mye, sier Aamodt.Vålerenga-spiller Thomas Holm sper på med litt egentrening i tillegg til øktene med resten av laget.- Den som trener mest, kommer lengst. Men det er en balansegang. Du bryter ned kroppen hvis du overdriver, mener 24-åringen, som er i aktivitet nærmere 800 timer i året.

Mental trening.

Hopptrener Geir Ole Berdahl anslår at VM-håpet Roar Ljøkelsøy legger ned like mange timer som de største idrettstoppene.- I motsetning til utholdenhetsidrettene bruker han mye tid på mental trening og videoanalyser. Vi kunne sikkert trent mer fysisk, men det er ikke så viktig for oss. Hopp tar tid, selv om det ikke er så fysisk slitsomt, sier Berdahl.Marit Bjørgen, som er ganske god, trener ikke mer enn 800 timer i året.- Men hundre av de timene trener hun hardt. Da ligger hun på 90- 95 prosent av maks, og jeg tror ikke det er så mange i hele verden som trener så mye så hardt, sier hennes trener Svein Tore Samdal.For OL-mester Andreas Thorkildsen er tid en dårlig måleenhet.- For utholdenhetsidretten sier kanskje tiden noe, men vi er mer opptatt av serier, hopp og løp og slike ting enn av tiden vi bruker. Saken er jo at hvis Andreas tar lengre pauser mellom seriene med vekter, så ser det ut som om han trener mer. Mens han egentlig har hvilt mer, sier trener Åsmund Martinsen. Verdens beste langdistanseløpere aner knapt hvor mye tid de bruker på trening, de bruker ikke tid som mål, de teller kilometer. Men at de beste trener nok, det er helt sikkert.

 1. Les også

  Så mye trener de beste

 2. Les også

  Suveren - igjen

 3. Les også

  Bjørn tatt av Bjørndalen

 4. Les også

  Bjørndalen vant -igjen

 5. Les også

  Bjørndalen uten nye bindinger

 6. Les også

  Poiree vant, Bjørndalen på fjerde

&lt;b&gt;Ole Einar Bjørndalen&lt;/b&gt; var suveren på gårsdagens 20 kilometer i Anterselva, og får stadig godt betalt for de 1600 treningstimene han legger ned i løpet av et år. Foto: FRANCO DEBERNARDI/AP

&lt;b&gt;Olaf Tufte&lt;/b&gt; - 1200 treningstimer i året.&lt;/p&gt; Foto: ERIK BERGLUND

Relevante artikler

 1. SKISKYTING

  Trener mest!

 2. FOTBALL

  Kaller Rosenborg mosjonister

 3. SPORT

  Start trener 800 timer i året

 4. LANGRENN

  Krogh trener 300 timer færre enn Sundby: – Det hadde vært utrolig deilig å ha det slik

 5. SPORT

  De syv punktene som dokumenterer hvorfor de beste er best

 6. SPORT

  Her ser du Norges best trente lagspiller