PST: Fant 30 minnepinner, datamaskiner og mobiler hos spionsiktet russer

Sikkerhetstjenesten hevder funnene knytter den pågrepne mannen til russisk militær etterretning.

PST mener at dette er Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44), og at han er russisk agent i Norge. Selv hevder han at han er fra Brasil.

Det kommer frem i et intervju med assisterende PST-sjef Hedvig Moe i NRK Supernytt onsdag. PST sier samtidig at de mener funnene knytter den pågrepne mannen til sikkerhetstjenesten GRU, som er russisk militær etterretning.

Mandag den 25. oktober ble Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) pågrepet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet ham for å drive ulovlig etterretning mot statshemmeligheter. Politiet har lagt lokk på etterforskningen, og lite er kommet ut.

Mannens forsvarer Marijana Lozic sier i en kommentar til Aftenposten at tallet PST kommer med, ikke stemmer.

– Russisk agent

PST mener mannen har vært i Norge som den 37 år gamle gjesteforskeren José Assis Giammaria. Anklagen fra PST er altså at han er russisk agent.

44-åringen erkjenner ikke straffskyld. Ved forrige fengslingsmøte, i slutten av oktober, begjærte han seg løslatt fra varetekt fordi han bestrider mistankegrunnlaget.

PST ba om at han ble varetektsfengslet i fire nye uker og fikk medhold i retten for det. Han har brev- og besøksforbud i hele perioden og må sitte i fullstendig isolasjon inntil 9. desember.

44-åringen har så langt ikke ønsket å bli avhørt av politiet og har benyttet seg av sin rett til ikke å forklare seg.

Politiadvokat Thomas Blom i PST møtte pressen dagen da den spionsiktede mannen ble pågrepet i oktober.

Ifølge den anerkjente granskingsgruppen Bellingcat kan Mikusjin knyttes til russisk militær etterretning gjennom en adresse til sikkerhetstjenesten GRUs utdanningsinstitusjon.

Forsvareren vil ikke si noe om hvordan hun ser på PSTs bevisgrunnlag for siktelsen. Hun vil heller ikke kommentere om mannen innrømmer at hans egentlige identitet er den PST hevder, eller står på at han er brasilianske José Assis Giammaria.

Mikusjin er siktet for brudd på straffelovens § 121 om «etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter».

Dette kan gi inntil tre års fengsel. Det innebærer også at PST mener mannen besitter hemmelige opplysninger.