Märtha Louise sier fra seg sine offisielle oppgaver for kongehuset

Märtha Louise skal ikke lenger representere kongehuset offisielt. Samtidig er det klart at hun og Durek Verrett ikke får bruke prinsessetittelen eller omtale kongehusets medlemmer i kommersielle sammenhenger.

Märtha Louise skal ikke lenger utføre offisielle oppdrag for kongehuset. Her sammen med sin forlovede Durek Verrett. Bildet er tatt i 2019.

– Etter en periode med mange spørsmål knyttet til meg og min forlovedes rolle, har jeg bestemt meg for at jeg på det nåværende tidspunkt ikke lenger vil utføre offisielle oppgaver for kongehuset. Denne avgjørelsen tar jeg i samråd med foreldrene mine Kongen og Dronningen, for å skape ro rundt kongehuset, skriver Märtha Louise i en pressemelding.

Hun har også lagt ut en video på Instagram med et sammenfallende budskap. Denne ble slettet kort tid senere og erstattet av en ny video:

Saken fortsetter under Instagram-videoen:

I en annen pressemelding blir prinsesse Märthas avgjørelse utdypet:
Prinsessen frasier seg sine beskytterskap, som i dag legger rammene for Prinsessens offisielle oppgaver for kongehuset, og vil på det nåværende tidspunkt ikke representere kongehuset.

Beskytterskapsorganisasjonene vil bli tilbudt kongelig beskytterskap fra andre medlemmer av Kongefamilien.
Videre heter det:

Kongen og Dronningen ønsker å takke prinsesse Märtha Louise for den viktige innsatsen Prinsessen har gjort gjennom sitt offisielle virke i årtier. Hun har utført arbeidet med omsorg, hjertevarme og stort engasjement.

I henhold til Kongens ønske vil Prinsessen beholde sin tittel. Prinsessen vil fortsette som styreleder i prinsesse Märthas Louises Fond.

Tydeligere skille – får ikke bruke prinsessetittel kommersielt

Märthas Louises forlovede Durek Verrett, som omtaler seg selv som sjaman, vil ikke ha noen tittel eller representere kongehuset:
På samme måte som Erling Lorentzen, Johan Martin Ferner og Ari Behn, vil Durek Verrett blir en del av Kongefamilien når de gifter seg, men han vil i tråd med tradisjonen ikke ha noen tittel eller representere kongehuset.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett vil være til stede ved viktige markeringer i familien, for eksempel på fødselsdagsfeiringer – eller ved enkelte store idrettsarrangementer der det er tradisjon for at Kongefamilien deltar sammen.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett vil skille tydeligere mellom egne aktiviteter og tilknytningen til kongehuset, står det skrevet i pressemeldingen. Det innebærer blant annet:

  • Prinsessen skal ikke bruk prinsessetittelen i tilknytning til sin næringsvirksomhet. Dette prinsippet gjelder nå også for hennes forlovede Durek Verrett.
  • De skal ikke synliggjøre tilknytning til kongehuset i sine egne sosiale mediekanaler, i medieproduksjoner eller i tilknytning til annen kommersiell aktivitet.
  • I praksis skal Prinsessen og Durek Verrett unnlate å nevne denne tilknytningen gjennom for eksempel @tagging, bruk av prinsessetittel, eller bruk av bilder eller omtale av andre medlemmer av kongehuset i kanaler der kommersiell aktivitet også foregår. Dette inkluderer intervjuer som har som hovedformål å gi oppmerksomhet til kommersiell aktivitet.

Kritikk for å blande roller

I juni i år forlovet Märtha seg med amerikanske Durek Verrett, også bare kjent som sjaman Durek.

Det har til tider stormet rundt forholdet, og Märtha fikk blant annet kritikk for å blande sammen kommersielle interesser og prinsessetittelen i forbindelse med deres felles foredragsturné «The Princess and the Shaman».

Også i 2007 fikk Märtha kritikk for å blande rollene som forretningskvinne og prinsesse da hun opprettet den såkalte «engleskolen» Astarte (senere Soulspring) sammen med venninnen Elisabeth Nordeng.
Ved flere jobbsammenhenger har prinsesse Märtha Louise opptrådt sammen med Verrett. Hun har også promotert virksomheten hans. I 2019 ble det bestemt at hun ikke lenger skal bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.
– Likevel lar Verrett sjelden en anledning gå fra seg til å minne om at hun er prinsesse, skrev Trond Norén Isaksen, historiker og forfatter av seks bøker om monarkiets historie, i en kronikk i Aftenposten.

– kongehuset kan ikke i lengden leve med at et blivende medlem av kongefamilien jevnlig blir beskyldt for å være en sjarlatan (noe han selv benekter), skrev han i oktober.

I 2002 giftet Märtha seg med forfatteren Ari Behn, som døde i 2020. Sammen fikk de barna Maud Angelica (19), Leah Isadora (17) og Emma Tallulah (13).

I forbindelse med giftermålet ga prinsessen i samråd med kong Harald fra seg retten til apanasje og tittelen Hennes Kongelige Høyhet og satset på en karriere som kulturformidler.

Forfatter: Fint at prinsessen selv får fortelle om endringen

Kristin Storrusten er forfatter, kommunikasjonsrådgiver og kongehusekspert. Hun mener dagens beslutning er en god løsning.

– Det er fint at prinsessen selv får fortelle om endringen, ingen ønsker seg en offentlig skittentøyvask. Men det er jo en trist situasjon at man kom hit og ikke har fått dette til å fungere, sier Storrusten.

Når det gjelder Durek Verretts og prinsessens nye retningslinjer om å ikke vise til kongefamilien i sin virksomhet, mener hun det er på tide med innstramminger.

Hun viser til prinsesse Madeleine av Sverige som er gift med forretningsmannen Chris O´Neill som driver sin egen virksomhet uten å involvere kongefamilien.

– Dette er en munnkurv for Durek Verrett, men han skal få lov til å ta den av hjemme, sier Storrusten og viser til Verretts mange kommentarer på sosiale medier.

Kristin Storrusten har tidligere jobbet i Aftenposten og Aftenposten Junior.