Norge

Aarebrot: - Heroisk av UD-sjefen

Professor Frank Aarebrot mener utenriksråd Bjarne Lindstrøm opptrådte korrekt da han ikke kommenterte Reinås-rapporten.

 • Forf>
 • <forf>per-ivar Nikolaisen<

— Embedsmenn skal holde munn dersom statsråden ikke har beordret dem til noe annet, fastholder professor i statsvitenskap, Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

- Skremmende.

Mange har reagert med vantro på at skyteskive og utenriksråd Bjarne Lindstrøm ennå ikke har svart på kritikken i Reinås-rapporten. Senest på ettermiddagen før Lindstrøm gikk ut i sykemelding, sa leder Nils Øy i Redaktørforeningen at den tause utenriksråden manglet folkeskikk.- Dette er et tegn på at Øy ikke forstår norsk parlamentarisme. Det er skremmende at folk som deltar på et så høyt nivå i samfunnsdebatten, ikke har fått med seg ungdomsskolepensum. Man kan laste Lindstrøm for mye, men man kan ikke laste ham for at han følger de parlamentariske spillereglene, sier Aarebrot.Han påpeker at offentligheten og Stortinget forholder seg til statsråden. Når utenriksminister Jan Petersen beklager på vegne av departementet, betyr det en indirekte beklagelse fra Lindstrøm.- Slik må parlamentarismen fungere. Alt annet hadde blitt fullstendig rot, fastslår professoren.

- Grusomt frustrerende.

Han innser at det kan være hardt å oppfylle embedsmannsrollen fordi man sjelden kan ta til motmæle.- Det må være grusomt frustrerende ikke å kunne forsvare seg selv etter en så hard kritikk. Dette er nærmest heroisk av Lindstrøm, sier Aarebrot.Han godtar likevel ikke at hardkjøret mot utenriksråden har båret preg av en heksejakt, som nå kulminerer i en sykemelding:- Et demokratisk samfunn må ha demokratisk kontroll. Mediene har ikke gjort annet enn å meddele videre en offentlig rapport, samt referere statsministerens pressekonferanse om denne. Hvis aktørene blir syke av denne kritikken, er det selvfølgelig synd. Men dette må faktisk vedkommende tåle.

 1. Les også

  Ingen kriseøvelser

 2. Les også

  Lindstrøm sykmeldt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Byggeprosjekt 25 ganger dyrere på fem år: Stortinget knallhardt ut mot egen direktør

 2. ØKONOMI

  Mæland: DNB burde aldri tilbudt skatteparadisselskaper

 3. DEBATT

  Grove brudd på retten til innsyn - nå er det på tide med sanksjoner

 4. SPORT

  - Armstrong kan ikke håpe på total tilgivelse

 5. POLITIKK

  Disse seks spørsmålene vil ikke stortingspresidenten svare direkte på

 6. POLITIKK

  Jusprofessorer: Dette må Stortinget kreve svar på for å oppklare trygdeskandalen